Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm landsbygd sydost

Insändare
”Att använda Lindängen som flyktingboende är inte aktuellt”

Några klarlägganden angående Lindängen och flyktingsituationen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Runo Johansson och Peter Friberg uppger att Lindängen inte är något alternativ som flyktingboende.

Bild: Thomas Gustafsson, Eva Wårenius

Annons

1. Den 5 september 2021 hölls en historisk folkomröstning där 83% av de röstande kommuninvånarna röstade för att Lindängen ska fortsätta vara äldreboende. Kommunfullmäktige beslutade den 25/10 2021 att resultatet i folkomröstningen ska följas. Detta efter votering med siffrorna 22-19. S och V:s ledamöter röstade emot, alla övriga ledamöter röstade för.

Annons

2. Brandskyddet på äldreboendet Solvik uppfyller inte gällande lagkrav, vilket innebär att Solvik måste renoveras snarast möjligt. Senast 21/12 2023 måste det vara åtgärdat. Social- och omvårdnadsnämnden beslutade den 22/3 2022 om intagningsstopp på Solvik och att återöppna Lindängen. Platserna på Lindängen behövs som äldreboende.

Annons

3. De ukrainska flyktingar som det nu gäller ska kommunplaceras, vilket innebär att de ska ha ett boende för en längre tid. Lägenheter är det som eftersträvas. Det handlar inte om akut evakueringsboende. Det handlar om flyktingar som redan idag finns i Sverige på Migrationsverkets boenden. Utifrån hur många som finns i Sverige idag rör det sig om cirka 60 som vi kan förvänta oss till Tidaholm. Siffran 106, som nämnts, bygger på en prognos. Det handlar alltså om personer som inte finns i Sverige än.

4. Migrationsverket ska ha dialog med varje kommun under maj månad. Normalt har kommunen några månaders ställtid innan flyktingarna anländer.

5. På kommunstyrelsens arbetsutskott i onsdags fick vi uppdaterad information om läget gällande Ukrainaflyktingar. Vi kommer fortsättningsvis ha det som stående punkt så länge frågan är aktuell.

Avslutningsvis: Att använda Lindängen som flyktingboende är inte aktuellt givet folkomröstningen och de demokratiska beslut som är fattade. Platserna behövs för äldreomsorgen när Solvik renoveras för att uppfylla lagkraven gällande brandskydd. De flyktingar från Ukraina som kommunplaceras behöver permanentboende i form av framför allt lägenheter. Tillsammans ska vi göra allt vi kan för att de ukrainska flyktingarna ska få ett bra mottagande och förhoppningsvis trivas här i Tidaholm.

Runo Johansson (L), Kommunstyrelsens ordförande

Peter Friberg (M), Social och omvårdnadsnämndens ordförande

Annons

Annons

Till toppen av sidan