Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Läsartext
Fågelkurs med morgonpigga tidaholmare

Våren har det här året inte haft så bråttom. Det har funnits tid till att verkligen njuta av vitsipporna och andra vårblommor.

För skomakarens del, blev det dock inte så lång semester eftersom hägg och syrén nästan krockar med varandra i år.

Detta är en läsartext.

Fågelkursen under Magnus Hallgrens ledning är mycket uppskattad. Många återkommer år efter år.

Bild: Privat

Annons

Det gäller att kunna stanna upp mitt i vardagen och njuta av naturen. Grönskan är så skir och man kan urskilja de olika färgnyanserna på träden. Grönt lär vara den färg som har mest nyanser.

Tidaholms Naturskyddsförening har legat lågt några år beroende på pandemin. Nu är verksamheten dock i full gång. Det har röjts sly på Gerums ängar, en utflykt till Hornborgasjön, tisdagsvandring i Hadängs lövskog och i tisdags kväll var det dags för Kavlås/Hömb. På biblioteket finns just nu en utställning om Tidaholms Naturskyddsförening.

Ett annat säkert vårtecken är fågelkursen med stans fågelexpert Magnus Hallgren. Kursen anordnas tillsammans med Studiefrämjandet. Under sex tillfällen har en grupp morgonpigga pensionärer och några yngre förmågor i samlad trupp besökt olika ställen.

Annons

Att hålla reda på en grupp bestående av 15 personer är för Magnus lätt som en plätt. Han sticker verkligen ut med sina 196 centimeter över marken. Lövsångaren och bofinken tävlar om förstaplatsen som Sveriges vanligaste fågel. De har ungefär samma upptakt men bofinken har en bestämd knorr på slutet. Lövsångaren ser man sällan men denna lilla oansenliga fågel låter som om den säger: Snälla lilla rara söta mamma kan inte jag få gå på bio i kväll?

Annons

Grönsångaren låter som om den har ett silvermynt som den snurrar på en glasskiva.

Gulsparven är lätt att lära sig eftersom den räknar till sju.

Ånarundan, Hornborgasjön, Hökensås, Reningsverket, Ekedalen och Helliden har varit detta års utflyktsmål. Vädret har varit minst sagt varierande. Vissa morgnar har varit nästan magiska med klar luft och sol från en klarblå himmel. Naturen så stilla och rena konserter av fågelsång.

Oförglömligt var besöket på Hökensås. Visserligen blåsigt och kallt och slingriga vägar men lommen hade rena rama uppvisningen. Den simmade nära stranden och roade sig med att dyka lite längre bort i vattnet. Den är så fint tecknad och det klangfulla, ödsliga ropet hörs vida omkring.

Vid Reningsverket flög kniporna uppe i skyn och då hörs ett vinande, visslande ljud från vingarna. På Helliden såg vi kungsfågeln högt upp i grantopparna och detta är Sveriges minsta fågel. Den lär endast väga 5 gram och vara 9 centimeter lång.

Hackspettar, duvor och kråkor tävlade ibland om uppmärksamheten.

Annons

Man kan gå kursen om och om igen. Några var med för sjunde gången. Magnus har en ängels tålamod och upprepar gång på gång vad det är för fågel. Den här våren resulterade i 115 olika arter. Ett stort tack till Magnus för det här året!

Inga Kämpe

Magnus Hallgren på fåglarna och dess läten.

Bild: Privat

Tidaholms Naturskyddsförenings medlemmar tar alla tillfällen att vara ute i det gröna.

Bild: Privat

Annons

Annons

Till toppen av sidan