Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm Centrum

Läsartext
Klassiska röda tegelbyggnader i fokus på stadsvandring

Nyligen ordnade Tidaholms konstförening stadsvandring i Tidaholm med temat Vandring i Tegelstaden Tidaholm.

Detta är en läsartext.

Per Wahlström, med stor kännedom om Tidaholms historia, ledde stadsvandringen. Bild: Privat

Annons

Cirka 20 personer hade samlats vid Vinkontoret. Med den kåserande guiden Per Wahlström i täten fick deltagarna först en inblick i teglets historia och om de gamla tegelbruk som funnits i vår närhet, vidare kring varje byggnads historia, funktioner och vad de används till idag. Man såg både goda och dåliga exempel på hur husen restaurerats och lagats genom åren.

En intresserad skara vandrade under denna ljumma vårkväll runt i Tidaholm från Vincontoret, Grafiska verkstaden som tidigare fungerat som remfabrik, till gamla torget och gamla taxi, där fortfarande en av vattenposterna syns i form av ett drakhuvud.

I stark kontrast med dessa dekorativa fasader gick promenaden förbi en nyproducerade brandvägg i tegel.

Annons

Efter det kom turen till gamla polishus som tidigare tjänat som tingshus och idag tillfälligt inrymmer Kyrkans hus. Samreals-skolan, tidigare bland annat Fortsättningsskola, musikskola och Barnens hus som idag står tomt. Vid nästa stopp gavs historien kring Tidaholms elverk, som ursprungligen byggdes som valskvarn. Idag används detta hus som kontor för Tidaholms Energi AB och Tidaholms Bostads AB.

Annons

Per Wahlström, med stor kännedom om Tidaholms historia, ledde stadsvandringen. Bild: Privat

Efter en fika i Bruksvilleparken fortsatte guidningen med Turbinen det vackra bageri och kaféet där bland annat Källefalls bryggeri har funnits tidigare. Sista anhalten var Tidaholms konsthall som har inrymt badhus på andra våning men senare även lägenheter och efter det huserade Tidaholms museum här några år innan det blev konsthall.

Samtidigt öppnades dörrarna för alla att se den fina utställningen av Pictoriagruppen, som finns att se onsdagar, lördagar och söndagar till och med 12 juni.

Efteråt tackades den kunniga ciceronen Per Wahlström för en underhållande kväll.

Eva Svedlund

Tinghuset.

En vattenpost i form av ett drakhuvud

Annons

En klassisk fasad.

Annons

Konsthallen.

Tingshuset tinnar och torn.

Konsthallen på Turbinhusön.

Grafiska verkstaden.

Annons

Annons

Till toppen av sidan