Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Läsartext
Tidaholms kyrkokör firade 101 år med konsert i kyrkan

Det är mycket ovanligt att en kör har funnits i 100 år. Det gäller även en kyrkokör. Men Tidaholms kyrkokör har faktiskt funnits i 101 år. Man firade jubileet med en konsert i Tidaholms kyrka på pingstdagen den 5 juni.

Detta är en läsartext.

Några före detta körmedlemmar avtackades i samband med konserten. Bild: Nina Lundbäck

Annons

Givetvis finns inga körmedlemmar kvar från början men några har varit med i 40- 50 år.

Körledare och organist är Gergana Andersson och hon är en av de drygt 10 personer, som funnits på posten under det gångna seklet. Från början var inte tjänsten på heltid utan det var en folkskollärare, som kombinerade sin lärartjänst med att som kantor spela i kyrkan och leda kören.

Annons

I de flesta församlingar var det vanligt med en lärare, som också var kantor. kantorsutbildning finns sedan ett antal år på Hjo folkhögskola men organistutbildning är en akademisk utbildning, som ges på en musikhögskola.

Annons

Körledaren Gergana Andersson ledde kören med van hand. Bild: Nina Lundbäck

Vid körjubileet framfördes många sånger med betoning på kända sommarpsalmer, som passade årstiden till exempel "Den blomstertid nu kommer" och "I denna ljuva sommartid." Assia Miteva ackompanjerade på piano och orgel och två systrar Lejhage spelade violin och cello medan Helena Sköld spelade violin. Lars Sandström, Gerganas företrädare, medverkade också som dirigent och med orgelmusik.

Kyrkoherde Agneta Karlsson framförde ett stort tack till kören, som betyder mycket för gudstjänstlivet.

Lars Hjertén

Till toppen av sidan