Nu när restriktionerna äntligen släppts hade vi sett fram emot att åter få glädjas över den gamla fina traditionen som skolavslutningen är.
Flera insändare har redan framfört bra argument för varför det är ett dåligt underbyggt beslut. Jag vill bara komplettera med en reflektion kring orsaken bakom beslutet och varför det är rimligt att häva beslutet till nästa år. Sällan har jag hört så många olika, och så märkliga, förklaringar till ett beslut. Man undrar ju hur den interna kommunikationen ser ut på barn- och utbildningsförvaltningen.
Annons
Annons
Föräldraföreningen i Fröjered fick svaret att beslutet beror på att en offentlig skolavslutning blir orättvis då vissa elevers anhöriga inte har möjlighet att delta. Enligt artikel i Västgöta-Bladet beror det på ett gammalt beslut om att det ska vara likadant i hela kommunen. Jag har även hört att rektorn svarat att det beror på hänsynstagande till elever som har svårt att koncentrera sig och vara med i en timmeslång samling i kyrkan. Sen har de tydligen även frågat eleverna hur de vill ha det. Synd att de glömde den lilla detaljen att involvera föräldrarna. Det finns föräldraföreningar av en anledning, varför inte utnyttja den kontakten.
Jag tror de flesta håller med mig om att ovanstående är mycket svaga skäl för att avskaffa en tradition som levt i många generationer. Framförallt går förvaltningen vilse i sitt resonemang kring likvärdighet. Likvärdighet är på inga vis synonymt med likriktning. Det är ärligt talat befängt att hävda att skolorna inte är likvärdiga för att skolavslutningarna eventuellt sker på olika sätt i våra olika skolor. Det räcker att blicka till vår grannkommun Hjo för att konstatera att det kan gå utmärkt att låta varje skola fatta sitt eget beslut. Där finns det några skolor som har egen avslutning medan andra återgår till traditionen med avslutning i kyrkan.
Annons
Till nästa år hoppas jag att förvaltningen släpper sitt kontrollbehov och låter våra skolor bestämma själva - lärare, elever och föräldrar i samråd. Något annat är helt enkelt respektlöst.
Fröjeredsförälder