Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Till små skolor räknas de som har 200-300 i elevunderlag

Svar till Patrik Kristoffersen. Det finns mycket vi skulle vilja få fram i denna debatt angående skolorna i kommunen och det är väldigt synd att skoldebatten på torget inte blev av.

Men om vi börjar med forskning så finns det väldigt mycket forskning om skolor. Bland annat forskning som jämför olika storlek på skolor men där jämför man med små skolor som har 200-300 elever.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden är en arkivbild och tagen i ett annat sammanhang

Bild: John Leander

Annons

Forskning på riktigt små byskolor som Fröjereds skola lyser dock med sin frånvaro. Därför har vi gjort en egen studie i alla kommuner i gamla Skaraborgs län. Vi valde detta område för att vi anser att det är många kommuner som är jämförbara med Tidaholms kommun.

Vi har bland annat läst en stor mängd politiska protokoll, varit i kontakt med kommunchefer, skolchefer, politiker i motsvarande barn och utbildningsnämnden (med olika partitillhörigheter). De ser precis samma svårigheter som Fröjereds skola.

Annons

Annons

Kommuner har valt att angripa problemen på olika sätt så som till exempel flytt av skola och extra tillägg för att satsa på byskolor. Problemet är bara att de små skolor i Skaraborg där man arbetat med dessa problem har mellan 60-100 elever. Många tror att vi skojat när vi har pratat om Fröjereds 35-40 elever.

Vi ska även tillägga att flertalet av oss i Vänsterpartiet är lärare och ser i vardagen vad som händer med våra skolor. Inom partiet har vi erfarenhet av Fröjereds skola, Valstads skola, Prästkragen, Linblomman, Ekedalens skola, f.d. Hökensåsskolan, f.d. Forsen F-9, Hellidsskolan, Forsen F-6, Rosenbergsskolan, Rudbecksgymnasiet och grannkommuner.

Vi ser samma oro som du gör angående att vara en attraktiv kommun. Vi har pratat med personer som menar att föräldrar eller människor som är i stadiet att starta familj i dagsläget inte vill flytta till Fröjered för man vill inte ha sina barn i den skolan.

Flertalet föräldrar som fått flytta sina barn från Fröjered in till större skolor är jätteglada men vittnar samtidigt om att man inte vågar yttra detta då man inte blir "uppskattad" av sina grannar.

Du skriver att trots att Fröjereds skola finns så gör kommunens skolor bra resultat och ja, det stämmer. Detta på grund av att vi i kommunen har fantastiska pedagoger som vänder ut och in på sig själva för att man vill göra ett bra jobb för våra barn.

Annons

Vi i Vänsterpartiet är rädda om den personalen och ser därför också de långsiktiga konsekvenserna av detta hårda arbete och vad det kan medföra för den psykiska hälsan för personalen.

Vänsterpartiet Tidaholm

Till toppen av sidan