Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Läsartext
De vilda blommornas dag gjorde skäl för namnet

Den 19 juni firades som vanligt De vilda blommornas dag. Tidaholms och Habos Naturskyddsföreningar besökte då tillsammans Nohlmarkens naturreservat.

Detta är en läsartext.

Naturvännerna hade en fantastisk dag och fick bland annat se rödfibblor. Bild:

Annons

Bilresan gick genom ett försommargrönt landskap mot Skövde. Ett tranpar hade valt att stanna kvar och gick och letade efter mat på en åker i närheten av Kungslena. Deras flygresa till nordligare trakter hade av någon anledning skjutits upp.

Några kilometer efter rondellen vid Borgunda visade en skylt Loringa. Inte långt därifrån ligger Nohlmarken. I slutet av 1980-talet var platsen nästan helt igenvuxen. Återkommande röjningar har verkligen gjort stor skillnad och här finns nu ett av Sveriges artrikaste naturområden. 1996 blev det klassat som naturreservat.

Vid parkeringen finns en anslagstavla med en karta över området. En naturstig med utlagda spänger att trampa på ger skydd åt framför allt orkideérna. På tavlan finns en förteckning över blommor och de månader som de blommar.

Annons

Marken var alldeles översållad av vit gräsull och blomman som bär namnet Natt och dag eller lundkovall. Den har samma färger som den svenska flaggan.

Annons

Tidaholmarna var på plats före Habogruppen. Det blev egen rundvandring där deltagarna hjälptes åt med att botanisera. Några i gruppen tog bilder och skickade dessa till någon app i mobilen och omgående kom ett svar om vilken växt det var. Det var en viktig lärdom för oss som ännu inte förstått alla finesser med mobilen.

Så kom då Habogruppen tillsammans med den mångkunnige guiden Gösta Börjesson. Han berättade om blommorna på ett fängslande sätt. Nyligen har en ny orkidéart observerats, en ganska mörk och rödlila blomma som kallas majnyckel. Det lär finnas 18 olika arter av orkideér på området. Ängsnycklar, flugblomster och nattviol fanns för tillfället.

Fibblor finns det gott om. Den lättaste att känna igen är kanske rödfibblan med sin orangeröda blomkorg. Sommarfibblan är gul och har ludna blad. Ängen stod verkligen i sitt flor med bland annat smörbollar, ärenpris, skogsbingel, ormbär, ängssyra och väddklint. På området lär det finnas runt 300 olika arter; här kan man verkligen tala om biologisk mångfald.

Man kan besöka Nohlmarken flera gånger varje år och börja i april då det finns rikligt med blåsippor och backsippor. Under sommarens senare del dominerar höskallror och slåtterblommor. Dessa blommor talade förr om att det var dags för slåtter. Rasslade fröna i skallran var det hög tid att sätta igång. Slåtterblomman är en ensam öppen vit blomma .

Annons

Annons

Vädergudarna var på bra humör denna söndag. Det medhavda fikat smakade utmärkt och samarbetet med Habo naturskyddsförening gav mersmak. Ett stort tack till Gösta Börjesson som tålmodigt svarade på alla frågor.

Inga Kämpe

Nohlmarken är ett av Sveriges artrikaste områden. Medlemmarna från naturskyddsföreningarna i Tidaholm och Habo stortrivdes.

Natt och dag blommade för fullt. Bild: Privat

Rödfibblan lyste vackert i gröngräset. Bild: Privat

Till toppen av sidan