Annons

Annons

Annons

Annons

Framtiden för Fröjereds skola

Insändare
En liten skola har sina fördelar

En anonym insändare som kallar sig "en produkt av en god utbildning" hänvisar till forskning, som visar att stora skolenheter ger en bättre utbildning än mindre skolor.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Generalisera att en liten skola alltid är ett sämre alternativ än en större skola, kan jag inte hålla med om", skriver Lars Hjertén.

Bild: Knis Karin Björklöf

Annons

Han citerar Vänsterpartiets insändare, bland annat att "små lärargrupper skapar problem" nämligen "det kollegiala samtalet".

Patrik Kristoffersen, ordförande i KD, anser att det finns forskning, som visar att mindre skolenheter kan erbjuda elever och personal en lika bra utbildning som en större enhet.

Jag har växt upp på landet, där vi i tre socknar hade såväl en småskola, där man gick de två första åren och fortsatte sedan i folkskolan, som hade årskurserna 3 till 7. Vi kände alla varandra och föräldrarna kom ofta till skolan, inte bara på åhörardagar.

Annons

Annons

När jag ser tillbaka på min skolgång kan jag utan tvekan påstå att vi fick en bra grund i skolan, där årskurserna 1-2 var särskilt viktiga. Jag kan också konstatera att det gick bra för mina kamrater i vidare studier och yrkesliv.

När jag jämför med mina barns och barnbarns skola är det i dagens skola en helt annan miljö än vad skolan kunde erbjuda i min barndom, men att generalisera på det sättet att en liten skola alltid är ett sämre alternativ än en större skola, kan jag inte hålla med om.

Lars Hjertén, "en produkt av en god utbildning."

Till toppen av sidan