Annons

Annons

Annons

Annons

Framtiden för Fröjereds skola

Insändare
Fick en inblick i skolor i glesbygd genom Nordiska rådet

Det har diskuterats den senaste tiden, om det är bra eller mindre bra med små skolor. Skall de finnas kvar eller skall de läggas ner? För närvarande gäller det Fröjereds skola.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lars Hjertén tidigare i Nordiska rådet.

Annons

Jag har inte varit med på allvar i lokalpolitiken de senaste drygt 20 åren men jag kommer ihåg debatten från den tiden med ungefär samma argument som idag.

Jag var med i Nordiska Rådet under flera år och den senaste tiden hamnade jag i ett utskott, som studerade skolorna i glesbygden. Vi började på Island med en mycket gles befolkning, där man kunde åka en timme för att komma till skolan och i vissa fall låg man över natt på skolan för att slippa åka flera timmar varje dag.

Annons

Annons

Västnorge kan vi jämföra med svensk landsbygd. Även om skolan var liten var det aldrig tal om att stänga skolan. Vi tillbringade några dagar med en klasslärare, en kvinna som tidigare varit lärare i Värmland. Hon var svenska men i Norge fick hon betydligt högre lön och mera familjekontakt. Barnens föräldrar delade upp praktiskt arbete mellan familjerna och det sparade man in på en vaktmästartjänst.

Hon hade god kontakt med föräldrarna medan i den svenska skolan kontakten oftast innebar kritik mot skolan och läraren.

Jag vet inte, om hon var representativ för en nordisk lärare, men hon upplevde den norska skolan som lättare att jobba i än det var i hennes tidigare svenska lärartjänst.

Lars Hjertén

Annons

Annons

Till toppen av sidan