Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Vår budget hade gett mer vård och kollektivtrafik

Vänsterpartiet vågar gå före. I Västra Götalandsregionen har vi ett offensivt budgetförslag med mer pengar till hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och klimatsatsningar.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Artikelförfattarna Carina Örgård, Erik Kyrkander och Evalena Öman.

Annons

Men eftersom regionen har ett borgerligt, moderatlett styre har vårt budgetförslag för 2023 röstats ned i regionfullmäktige. Vårt förslag var att höja skatten med 35 öre för en bättre välfärd med mer vård, högre löner och bättre kollektivtrafik.

Alla har rätt till en hälso- och sjukvård av god kvalitet och i tid. Vårt alternativ till nedskärningar och vårdköer var att satsa 1,4 miljarder mer än andra partier. Det blågröna styret har stått handfallna inför krisen i förlossningsvården och inom beroendevården stängs dörrarna. Det var vårdköer redan innan pandemin inom barn- och ungdomspsykiatri, ortopedi, kirurgi, cancervård och ögonsjukvård. Vi ser att det måste till mycket mer resurser för att klara den här krisen. Inom sjukvården i Skaraborg skulle vårt förslag gett 227 miljoner kronor mer att ge vård för.

Annons

Annons

Det är svårt att rekrytera och behålla all personal som behövs för att klara vården. Vår budget hade gett en halv miljard mer till höjda löner de kommande åren om vi styrt. Det viktigaste i en bra arbetsmiljö är ett stopp på nedskärningar och effektiviseringskrav. Vi hade också tagit fram fungerande arbetstidsmodeller med kortare arbetstid.

Vänsterpartiet vill att Västra Götaland tar klimatfrågan på allvar. Därför satsade vi i vårt budgetförslag 100 miljoner kronor mer än andra partier på förstärkt klimatarbete. För att regionen ska kunna vara en stark aktör som tillsammans med andra kan hålla nere koldioxidutsläppen och värna den biologiska mångfalden.

Kollektivtrafiken är en stor del av vårt klimatansvar och ska vara en självklarhet. Med vår budget hade vi sänkt biljettpriset i hela regionen med 5%. Det var vi ensamma om att vilja. Vi tänkte också bygga ut trafiken med fler tåg och bussar.

Det går fortfarande att förändra utvecklingen. Vi vågar gå före. Vänsterpartiet är redo för ett rött styre i Västra Götalandsregionen i höst.

Carina Örgård (v), regionråd i opposition

Evalena Öman (v), ledamot i regionfullmäktige

Erik Kyrkander (v), ledamot i regionfullmäktige

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan