Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Så blev det ett Barnens hus i Tidaholm

Det inleddes med ett tidigare projekt "Barns lek , vuxnas påverkan". Båda var arbetslöshetsprojekt i samarbete med Vuxenskolan, Arbetsförmedlingen, Folkhälsomyndigheten och socialdepartementet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Barnens hus öppnar snart på ny adress på Vulcanön.

Bild: Arkivbild

Annons

Deltagarna var i alla åldrar, samarbete och lära av varandra. Det var en lång väg och många förhandlingar innan vi fick låna den gamla Samrealskolan. Budgeten var noll. Från arbetsförmedlingen fick vi ett litet kapital för att komma igång. Sedan var det att klura ut vad det fanns på vindar och i skrymslen som kunde ge barnet vad som var pedagogiskt riktigt och som kunde stimulera barnets fantasi och utveckling. Vi studerade barnkonventionen om barns rätt till lek, kultur och fantasi.

Annons

Annons

Jag tog på mig ansvaret efter många pedagogiska utbildningar som förskollärare, montessoripedagog och waldorfpedagog, lång erfarenhet som lärare i grundskolan. Därefter samarbete med Astrid Lindgren i att iordningställa Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, där hela Törnrosdalen var mitt ansvar, tillsammans med 60 arbetare.

Jag tillverkade sedan en utställning som Astrid Lindgren ville ha, där kommer dockorna in i bilden, hennes miljöer och sagofigurer. Denna har hon skriftligen godkänt, en tredje sagomiljö i Sverige.

Jag har erbjudit mina tittskåp, sagofigurer till kommunen utan ersättning men aldrig fått något svar.

När man nu flyttade Barnens hus till nya lokaler kanske detta varit ett bra underlag. Kommunens svar var att inredare, som scenarbetare och konstkonsulter skulle prioriteras.

Som jag förstått har detta dragit ut på tiden till ofantliga kostnader.

Ni som nu försvarar ert agerande, kan ni något om barn, har ni något barnasinne. Hur vågar ni att förnedra barnet, genom att stoppa in dem i lådor, i en torftig miljö. Gör en nystart!

Ni som nu försvarar ert agerande, kan ni något om barn, har ni något barnasinne. Gör en nystart!

Vänligen

Margareta Knutsdotter Lindberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan