Annons

Annons

Annons

Insändare
”Valfriheten i vården står i skottgluggen”

Varken ideologi eller vurmande av strukturer ska stå över patientens behov, skriver företrädare för KD.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att förbjuda eller försvåra för vinstdrivande företag skulle innebära att utbudet av alternativ minskar, tycker Conny Brännberg, KD.

Annons

Kristdemokraterna värnar möjligheten till inflytande och valfrihet. Självbestämmande stärker kvaliteten och skapar en mer värdig hälso- och sjukvård.

Men valfriheten står nu i skottgluggen. På både nationell och regional nivå radar Socialdemokraterna upp negativa uttalanden om privat vård.

VGRfokus kunde 2020 redovisa att en övervägande majoritet av patienterna i primärvården är nöjda med sin vårdcentral och den vård eller behandling de får. Bland de tio populäraste vårdcentralerna drevs fem av regionen och övriga fem av privata aktörer.

Annons

Annons

För Kristdemokrater är det ingen överraskning att såväl privata som offentliga vårdgivare kan bedriva bra vård. Att förbjuda eller försvåra för vinstdrivande företag skulle innebära att utbudet av alternativ minskar.

Men framför allt skulle det leda till sämre kvalitet för patienten. Det duger inte. Varken ideologi eller vurmande av strukturer ska stå över patientens behov.

Från Kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen är budskapet tydligt: Privata, kooperativa och ideella vårdgivare är viktiga komplement till den offentliga vården. Du ska ha många alternativ och rätt att välja bort det som inte fungerar eller aktivt välja en speciell inriktning eller profil.

Stefan Svensson (KD), regionrådskandidat

Conny Brännberg (KD), regionråd

Conny Brännberg, KD.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan