Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Villaägare i Västra Götaland – låt bli att klippa gräset i sommar

Om Västra Götalands villaägare använder en tiondel av sin tomt till att främja biologisk mångfald kan de tillsammans skapa en skyddad naturyta som är nästan lika stor som nationalparken Abisko.

Gör bin, fjärilar och dig själv en tjänst och låt bli att klippa hela gräsmattan i sommar, skriver hållbarhetscheferna Lovisa Back på Nelson Garden och Per Sangrud på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Annons

När det myllrar av liv omkring oss mår också vi människor bättre, men i dag försvinner arter från jorden varje dag. Enligt FN:s expertpanel för biologisk mångfald kan en miljon av jordens växt- och djurarter vara utrotade inom ett par decennier.

Utmaningen med den minskade biologiska mångfalden kan kännas som en stor fråga att ta sig an, men varje ny planta bidrar till att vi får fler sorters växter och djur omkring oss. Genom små förändringar i sin trädgård kan Västra Götalands villaägare göra stor skillnad för arter som annars riskerar att försvinna.

Om en tiondel av varje villatomt i länet skulle användas till att främja biologisk mångfald skulle den sammanlagda ytan bli hela 5 955 hektar. Den ytan är större än 18 av Sveriges 30 nationalparker och nästan lika stor som nationalparken Abisko. Om man skulle göra samma sak med alla Sveriges trädgårdar skulle ytan bli större än 24 av våra nationalparker och ett viktigt bidrag till arbetet för att bevara svenska djur- och växtarter.

Annons

Annons

Två av tre svenskar tycker att det är viktigt att deras nästa boende är hållbart, enligt Novus. Vi har därför tagit fram tre tips till villaägare för att öka den biologiska mångfalden i sina trädgårdar – och därmed exempelvis hjälpa pollinerande insekter som bin och fjärilar.

1. Låt gräsmattan bli en äng Låt en del av, eller hela, gräsmattan växa vilt och bli en äng. Även "ogräs" som maskrosor och tistlar är vackra och viktiga. För att öka artrikedomen ytterligare kan du plantera blommor med en ängsblandning som både du och djur kan njuta av.

2. Addera lite vatten En vattenspegel i trädgården är en livräddare för insekter och fåglar, inte minst under varma sommardagar. Det räcker med ett litet fågelbad. Lägg gärna i några stenar som insekterna kan stå på så att de inte riskerar att drunkna.

3. Odla blommor för bin När du odlar i rabatter eller krukor, välj gärna växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer. Försök odla så att det finns blommande växter under hela säsongen, som till exempel pärlhyacint, gullviva, lavendel, prästkrage, budleja och rudbeckia.

Ökad biologisk mångfald i trädgårdarna skapar så kallade ekologiska språngbrädor som sammanbinder naturområden och underlättar för arter att förflytta sig mellan lämpliga livsmiljöer. För vissa djur kan det spela större roll än stora skyddade naturområden. Vi behöver alla hjälpas åt för att skapa en mer hållbar värld, och alla kan göra något. Men i vissa fall kan det faktiskt vara bäst att inte göra något – som att låta bli att klippa hela gräsmattan i sommar.

Lovisa Back, hållbarhetschef på Nelson Garden

Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan