Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Bengt diktar om dåtidens bestyr med mjölkningen

Bengt Pettersson, med rötter i Velinga, har gett ut skriften Hökensåsord och bidrar här med en dikt från hur det var förr i tiden.

Bengt Pettersson bidrar här med en dikt från hur det var förr i tiden.

Annons

Morgon på gården

Morgonsolen skiner in genom ladugårdsdörren. Mor klappar Rosa på ländryggen, sätter sig på mjölkpallen och börjar att mjölka. Hon fattar diagonalt två spenar och mjölken strålar taktfast ner i den tomma hinken , tjang tjang, tjang tjang. Mor tänker: Vackert väder i dag. Det blir att vända höet. Ja, kanske hinner vi också att stäcka det? Mjölken stiger i hinken och ljudet ändras till tjong tjong, tjong tjong.

När hon är klar, går hon mot dörren för att sila mjölken. Katterna väntar med svansarna i vädret . Mor häller lite mjölk i kattskålen och de rosenröda läpparna börjar lapa den juvervarma mjölken, sip,sip, sip. Mor vänder åter till båset för att mjölka Blomma, Klara och Stjärna. När mjölkningen är färdig lossar hon bindslena och korna går i rad ut genom dörren och vidare ut på fägatan. Fortsätter mot skogen för att beta. Ledarkon går först och skällan klingar dovt, klock klock klock klock.

Annons

Annons

Mor tar mjölken och går mot stugan och in till skafferiet där separatorn är placerad. Mor häller mjölk i separatorns kupa och börjar sakta dra veven. När den har kommit upp i rätt hastighet öppnar hon kranen till kupan och mjölk börjar att rinna ner i den så kallade kulan , som med hjälp av centrifugalkraften skiljer grädden från mjölken. Grädden rinner ner i en plåtkruka och skummjölken i en hink på separatorsbänken. Ljudet från separatorn sprider ett stilla lugn genom huset , morrr morrr morr morrr. Separeringen är klar.

Frukosten lagas. Barnen vaknar. Far kommer in från slåtterängen, tar av sig vegamössan och torkar svetten ur pannan. Frukosten intas. Diskningen börjar, porslin, bestick och separatorns alla delar. Allt i hett vatten. Diskmedel är bannlyst. Diskvattnet används till skulor för grisar och höns. Inget får förspillas.

Mor tar gräddkrukan och bär den till brunnen för att kylas. Hon lyfter av brunnslocket och sänker krukan till vattnet med ett snöre, som hon fäster vid en spik på insidan av brunnskaret. Hon lägger på brunnslocket och går upp mot stugan.

Här hämtar hon hinken med skummjölken. Går till ladugården där kalven dansar välkomnande i sin kätte. Mor räcker fram hinken, kalven dricker slurk slurk slurk. Kalven slickar kärvänligt mors hand som tack. Mor går vidare till hönshuset, plockar äggen från redena och lägger dem varsamt i det uppvikta förklädet. Hon öppnar nätdörren till hönsgården och hönsen sprider sig över gårdsplanen för att söka efter mask och andra godsaker.

Morgonsysslorna är klara. Dagens arbete kan börja.

Bengt Pettersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan