Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
”Krävs en hel del kunskap i området”

Svar på insändaren ”Ja tack till vindkraft i Tidaholm”.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vindkraft inpå knuten är inte särskilt roligt tycker insändarskribenten.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ja tack till vindkraft i Tidaholms kommun

Det är kul med en ung människas engagemang för kommunen. Trots att du själv står skriven som boende i lägenhet i Göteborg. Dock krävs det en hel del kunskap i området och här finns en hel del mer att önska.

Annons

"Vi har för få områden i kommunen där höga verk kan placeras".

Rätt - för att kunna skydda närboenden, djur och natur så har kommunen för liten yta för att kunna bygga stora industrier.

"Snabbt, för att det tar enbart månader att bygga en park med vindkraft"

Fel - Eftersom du nämner "park" menar du antagligen här större verk då gårdsverk sällan byggs som en park. Från ansökan till att ett tillstånd vinner laga kraft kan ta upp emot fem år. Ser vi sedan på själva byggnationen av en "park" på till exempel tio verk 180 meter så tar det med vägbyggnationer, tunga transporter, förstärkningar och rätning av vägar, sprängningar, gjutning av armerade fundament, kabelgrävning/dragning av el, transporter och uppsättning av turbiner ca 1,5-2 år.

Annons

"Billigt, för att kostnaderna för både byggnationen och elen kommer vara låga".

Fel - kostnader för byggnation är hög. Du ser själv i ovannämnda redogörelse vad som ingår i en byggnation av en "park: och det kostar stora pengar. Kostnaderna för elen är hög då kraftnätet måste byggas ut för att kunna ansluta verken och förse el ut till kund.

"Hållbart, för att det inte släpps ut några växthusgaser under driften."

Fel - man måste givetvis räkna med koldioxidutsläppet som blir under hela processen ända från tillverkningen. Då ligger inte vindkraften bra till som går att läsa på Vattenfalls hemsida. Det finns även stora problem vid demontering. Det finns inga möjligheter att återvinna/deponera rotorbladen. Dessa innehåller farliga ämnen så som glasfiberarmerad polyester eller epoxi. En annan oroande miljöaspekt är de mikroplaster som frigörs/nöts från rotorbladen och sprids ut i naturen och grundvattnet.

Annons

Men om jag tyder din insändare rätt, då den är lite svårtydbar, menar du/ni att ni enbart förespråkar små gårdsverk som inte påverkar någon negativt och det är ju bra! De går fortare att bygga. De är billiga. För att bygga ett sådant vindkraftverk krävs enbart bygglov enligt plan- och bygglagen. Bygglov handläggs av kommunens byggnadsnämnd. De försörjer ju då som du förstår enbart just den gården och byggs inte som "parker".

För en landsbygd i Tidaholm fri från stora miljöförstörande vindindustrier

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan