Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Volvo bygger batterifabrik i Skaraborg: ”Helt fantastiskt”

Skövde föll på målsnöret när Northvolt meddelade var företaget skulle bygga sin nya batterifabrik. Men nu står det klart att Skaraborg kommer vara hem åt en annan då Volvo ska etablera en fabrik i Mariestad.

– Det här är framtidens jobb, säger Claes Eliasson, presskontakt på Volvo till tidningen.

Text

Volvokoncernen kommer bygga en batterifabrik i Skaraborg. ”Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem”, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

I vintras kom beskedet att Skövde inte skulle bli platsen för Northvolts nya batterifabrik.

Kommunen var med i kampen om fabriken till sist stund men valdes bort till förmån för Göteborg.

Men nu kommer beskedet att det kommer byggas en batterifabrik i Skaraborg – trots allt. Fast inte heller den här gången hamnar etableringen i Skövde.

Volvo meddelar på onsdagsmorgonen att biljätten avser att bygga en fabrik i Mariestad.

– Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem och har som långsiktigt mål att erbjuda 100% fossilfria lösningar till våra kunder. Redan idag ser vi en stor efterfrågan från våra kunder på våra elektriska erbjudanden och vi har en ambition att minst 35% av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030. Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi, och det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system. Vi vill göra detta tillsammans med partners, och vi börjar resan nu, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Innan bygget kan påbörjas måste myndigheter godkänna platsen.

Mariestads kommun kommenterar etableringen i ett pressmeddelande.

– Det är helt fantastiskt, inte bara för Mariestad utan för hela Skaraborg och regionen! Det är en historisk satsning som kommer att ske i Mariestad, vilket kommer att trygga framtidens arbetstillfällen. Nu får vi belöningen för vårt långsiktiga arbete med att marknadsföra Mariestad nationellt och internationellt med vårt fina geografiska läge, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Fabriken är tänkt att anläggas i Korstorp, vilket är beläget i den östra delen av Mariestads tätort intill E20.

I sitt pressmeddelande skriver Volvo att Skaraborg visade sig vara den ideala platsen för etableringen efter att bolaget gjort en omfattande lokaliseringsstudie.

”Den föreslagna siten i Mariestads kommun är belägen nära Volvokoncernens motorfabrik i Skövde och kommer att dra nytta av existerande industri- och logistikinfrastruktur och spjutspetskompetens inom storskalig avancerad industriproduktion, samt ha tillgång till svensk fossilfri energi”, skriver Volvo i sitt pressmeddelande.

Claes Eliasson, presskontakt på Volvo, utvecklar ytterligare varför valet föll på Mariestad.

– För en högvolymsproduktion av battericeller måste du ha en väldigt god tillgång till vatten och där ligger Mariestad väldigt bra till. Det är definitivt ett av skälen till att etableringen hamnade på den sidan, säger han.

Annons

Fabriken ska producera battericeller för elektriska lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor och väntas vara i full produktion år 2030.

Det är oklart hur många nya jobb som kommer skapas. Men Claes Eliasson säger till tidningen att det rör sig om tusentals nya jobb snarare än hundratals.

– Det kommer bli en betydande mängd arbetstillfällen, säger Eliasson.

– Det här är framtidens jobb. Det är högkvalificerade arbeten som syftar till en omställning för hållbara transport- och infrastruktursystem. Så det är roliga arbetstillfällen att erbjuda.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan