Annons

Annons

Annons

Insändare
Lurendrejeri att minska innehållet i förpackningarna

Krympflation

Har lärt mig ett nytt ord de senaste dagarna.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Är det fler som har märkt att många förpackningar i livsmedelshyllorna har blivit lättare? Kaffet t ex som normalt väger ett halvt kilo, väger nu 450 gram... Men priset är det samma. Fullt pris, men mindre innehåll. Ha koll när ni handlar och ställ gärna en fråga till butikschefen om vad dom tycker om detta fenomen! Detta kommer troligen att bli allt vanligare när inflationen stiger.

Annons

Krympflation är ett nytt ord.

Bild: Jerry Brodin, Kenneth Hudd

Annons

Några varor som påverkats förutom kaffet är: Philadelphiaost (den laktosfria), snus (Ettan), ICA:s romanticatomater, Slottssenap, Brämhults juice, vissa glassar. Det kommer nog att bli mer.

Richard Wahlund, professor i företagsekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, säjer att krympflation är en del av olika psykologiska prissättningsteorier som finns på marknaden. Han säjer också att krympflationsknepet att sänka innehållets mängd är svårt att upptäcka för konsumenter och det är det som är vitsen, annars kan det ju minska konsumtionen...

Jag vet att prisökningarna beror på ökade kostnader för råvaror, energi och transporter till följd av Rysslands invasion i Ukraina och även av pandemin. Det är samma sak både i Europa och USA. Folk är lika oroliga i USA, som i Storbritannien, Frankrike, Tyskland....Nya siffror från OECD visar att matpriserna i juni ökade med 13,3% i medlemsländerna. Den största siffran sedan 1975.

Man får planera sitt handlande, inte köpa för mycket som man sedan får kasta och undvika de dyraste varorna. Det är OK, men jag tycker det är lurendrejeri att minska förpackningar och mängd och inte minska priset i förhållande till mängden utan i stället höja det. Det borde vi konsumenter reagera på och ifrågasätta.

Inger E

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan