Annons

Annons

Annons

Barnens hus-projektet

Insändare
Slutnotan bör landa på sju miljoner kronor

I en insändare i VB ifrågasätter Conny Lingehed om vårt museum och Barnens hus verkligen kommer att öppna den 10 september, så som det står angivet på kommunens hemsida. Vi kan på den punkten lugna dig och alla andra oroliga att så kommer att bli fallet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bengt Karlsson (S) och Annelie Sandstedt (C).

Bild: Marianne Carlsson

Annons

Vi beklagar att ombyggnaden av lokalerna och flytten av Barnens hus dragit ut längre på tiden än vi hoppats och vi hade gärna sett att vi hade kunnat haft öppet nu under sommaren när vår stad besöks av många turister och det internationella Litografisymposiet också kunnat anordnats efter pandemin och, till viss del, varit förlagt nästgårds i Rudbecksgymnasiets lokaler.

Detta visade sig dock inte vara möjligt eftersom utrymme krävdes för att möjliggöra tömning av snickeriverkstaden inför dess ombyggnad och renovering samt att ett antal kompletterande byggnadsåtgärder först måste vara klara. Åtgärder som dömts på utifrån de säkerhetsbesiktningar som gjorts av oberoende besiktningspersoner. Det som dock har varit tillgängligt i lokalerna har varit just Turistbyrån samt den fina smedjan där vi hade förmånen att få stå som värd för smides-SM som avgjordes i juni.

Annons

Annons

Givetvis vill vi helst inte ha museet stängt alls någon gång men allt det som nu gjorts, och egentligen i huvudsak borde gjorts långt tidigare, innebär en helt nödvändig åtgärd för att vi skall kunna erbjuda vår personal ändamålsenliga och ur arbetsmiljösynpunkt bra lokaler. Detta gäller både för museets och Barnens hus och turistbyråns personal.

Sett till händelseutvecklingen de senaste åren hade vi även med ett färdigt museum/Barnens hus tvingats ha hållit det stängt beroende på pandemin fram till februari i år. Viktigt att säga är att bilutställningen och övriga föremål som finns i C-magasinet har varit och är tillgängligt att besöka under hela den i övrigt stängda perioden.

Håller budgeten? Som alla vet som ägnat sig åt att renovera/bygga om en äldre byggnad så kan man inte förutse allt man stöter på under en sådan här process och i vissa fall skulle det vara oansvarigt att inte åtgärda sådant man upptäcker i samband med renoveringen. I detta fall får man ändå anse att den projektering och därmed kalkyl som legat till grund för beslutet har varit så bra man kan begära utifrån förutsättningarna vilket innebär att slutnotan torde landa på cirka sju miljoner kronor.

Mycket pengar kan man tycka men om man ställer det i relation till till exempel den just nu pågående ombyggnaden av ishallen, där pist och sarg med mera byts ut, som steg i kostnad under upphandlingsfasen från 10 till 13 miljoner kronor, så anser vi att det är väl satsade pengar på en av kommunens främsta kulturinstitutioner.

Hoppas vi ses på museets återinvigning, Conny, den 10 september.

Anneli Sandstedt (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Bengt Karlsson (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan