Annons

Annons

Annons

Annons

Barnens hus-projektet

Insändare
Väntar fortfarande på prisuppgift för flyttkostnad

På Tidaholms museums hemsida den 8 juli kan man läsa att Nya Barnens hus öppnar den 10 september. Dröm eller verklighet efter dryga två års försening?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Thomas Gustafsson

Annons

Men museet då frågar sig vän av ordning? Skulle inte det kunnat varit öppet under semestern och högsäsong 2022 när turistbyrån ändå flyttat dit? Eller är samlingarna förvisade till container?

När planerna 2019 blev offentliga genom VB att flytta in Barnens hus i Museet lyckades vi som insåg ett stundande kulturmord få till ett möte med kommunledningen i mars 2020 i museets lokaler.

Med på mötet var: Anna-Karin Skatt (S), Runo Johansson (L) kulturnämndens ordförande Bengt Karlsson, och kulturchef Pema Malmgren samt Anneli Sandstedt(C). På plats var också Arne Axelsson som började arbeta i lokalerna 1955. Olle Ask, före detta brandchef Ove Skatt och jag Conny Lingehed som arbetade på mekaniska i mitten av 60-talet. Dan Wrangenfelt tillhör bilgruppen där han varit verksam i dryga 30 år.  

Annons

Annons

Gemensamt är att vi alla är födda i Tidaholm. Vi såg fram emot ett möte öga mot öga och ett sakligt argumenterande och där sunda ideér bollandes. Men så blev det inte. Vi visades in i filmsalen och blev placerade på första bänk. Sedan satte sig politikerna bakom oss. Pema höll i taktpinnen visade ett bildspel med det koncept som Kistone AB hade tagit fram med skisser, tankar och visioner.

Anna-Karin drog de ekonomiska fördelarna med sammanslagningen. Olle Ask frågade om de 6,5 miljonerna som var avsatta skulle räcka, med den erfarenhet som vi har av kommunala satsningar kan det mycket väl springa iväg mot 15 miljoner. Vi tryckte på att riva i gamla byggnader ofta stöter på överraskningar, exempelvis golvet, tak och fönster. Ganska omgående fick man lägga ett nytt golv på det gamla.

Bengt Karlsson fastslog att medel var tilltagna med råge och täckte både flytt och ombyggnad. Sedan blandade han in kostnader för simhall, idrottshall och den nya skolan utan att komma tillbaka till kärnfrågan.  Visste nog inte vad han sa själv när han antydde att det inte skulle va svårt att ändra tillbaka museidelen om det inte blev bra. Runo(L) var lite avvaktande och höll till viss del med oss medan Annelie(C) inte sa ett ljud.

Arne Axelsson berättade och visade kort och kartor från Vulcans tidiga uppbyggnad med vattenkraft/ångmaskin som försåg de olika lokalerna med kraft via linor. Mekaniska verkstaden med mäster Hedin och skickliga medarbetare byggde och utvecklade maskiner för tändstickstillverkningen. Är nog inte fel att påstå att även den första fackföreningen startades här i lokalerna som utstrålar arbetarhistoria.

Annons

Annons

Ombyggnad, inflyttning och omstart för Barnens hus beräknade Pema med skulle ske efter semestern 2020.

Sedan lade vi ett Tidaholmsförslag: ”Stoppa flytten av Barnens hus till museet ”. Kunde man samla 50 röster skulle beslutet gå på återremiss. Fin demokratisk tanke. Det visade sig dock krångligt att rösta! Olle Ask gjorde en lathund hur man gick tillväga och vårt förslag samlade 243 röster men politiker insåg eller lyssnade ändå inte att man hade fel så det lämnades utan åtgärd.

Nu två år senare vet vi att det mesta inte fungerat. Det en gång så stolta museet är som Ove Skatt i ord uttryckte det vid vårt mötet 2020 ”Kommer att pulveriseras” har besannats. Per Wahlström och övriga medarbetare på museet och Barnens hus gick i maj gemensamt ut med en skrivelse att de tröttnat på Pema Malmgren som förvaltningschef. Sen har det varit tyst!

Redan tidigt 2020 talade jag med Bengt Karlsson i telefon om hur vansinnigt det var att flytta in Barnens hus in i museet Bengt röt till: ”Jag har fullt förtroende för Pema!” Men har tidaholmarna förtroende för Bengt Karlsson och socialdemokraterna? Svaret får vi i valet 11 september.

Fortfarande har det inte presenterats för kommuninvånarna hur mycket flytt och ombyggnad kostat! Ansvariga politiker bör snarast i samarbete med kommunrevisorerna presentera de totala kostnaderna för att inte helt tappa sina och partiets trovärdighet.

Vulcan som tidaholmare levt med i generationer ändrade Bengt/Pema till Vulcanen. Ett namn som jag inte tror några tidaholmare köper.

Conny Lingehed

Annons

Annons

Till toppen av sidan