Annons

Annons

Annons

Insändare
V vill satsa mer pengar på sjukvården och nära vård i hela Skaraborg

Vi i Vänsterpartiet vill satsa mer pengar på sjukvården än de andra partierna och ser hur vi måste bryta den negativa spiralen av personalbrist, dålig arbetsmiljö och patienter i operationsköer.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vänsterpartiet vill satsa mer på vården.

Bild: Tom Wall

Annons

Vi står också för att vi vill utveckla vården i Mariestad, Lidköping och Falköping till mer av nära vård. Den vård som behövs ofta, ska finnas nära. Patienter ska inte behöva resa långt för relativt enkla åkommor eller undersökningar och digitaliseringen ger också nya möjligheter.

Västra Götalandsregionen har idag för långa vårdköer till operationer och behandling och det kan vara problem med att tillräckligt snabbt få komma på besök till sin vårdcentral. Det är svårt att behålla och rekrytera den personal som behövs för att klara en bra vård. Vi i Vänsterpartiet har föreslagit en skattehöjning med 35 öre. Vi behöver uppnå en jämlik vård, korta köerna, anställa fler som jobbar i vården och ge dem högre löner.

Annons

Annons

Vi ser vinstdrivande företag som tillåts tälja guld av skattemedel som ett problem. Våra gemensamma pengar ska inte gå till vinster i multinationella företag. Vi ser växande samhällsklyftor där de rika blir allt rikare och de fattigare allt fattigare. Vi ser inte att det kan lösas genom att staten tar över ansvaret för hälso- och sjukvården.

Insändarskribenter i Skaraborgspress har under sommaren avkrävt oss svar på frågan om vi vill förstatliga all vård och vårt svar på den frågan är alltså nej. Vi ska fortsätta att utveckla högspecialiserad vård på nationell nivå och vi ser ett tydligt behov av att staten hjälper till att finansiera vården, eftersom staten har möjlighet att ta ut progressiv skatt. Det är bara staten som kan höja skatten på till exempel skyhöga kapitalinkomster. Men vi kan faktiskt inte se varför staten, med säte i Stockholm, skulle vara bättre än regionen på att värna vården för medborgarna i Mariestad, Lidköping eller Falköping.

Carina Örgård (V) regionråd för Vänsterpartiet

Annika Holmén (V) förstanamn i valet till regionfullmäktige från Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan