Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västra Götaland 2022

Debatt
(V): Enda partiet för en sammanhållen satsning på Kinnekullebanan

Vi i Vänsterpartiet vill först instämma i gratulationerna till Mariestad för att Volvokoncernen valt kommunen för etablering av en batterifabrik. Det ger många arbetstillfällen i en bransch som är en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle, skriver Vänsterpartiet i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jessica Thunander (V), Falköping, är riksdagsledamot och sitter i trafikutskottet.

Bild: Josefin Berntsson, Henrik Timner

Annons

Som en följd av fabriksetableringen kommer frågan om Kinnekullebanans framtid på agendan igen. Vi ser nu hur moderater och socialdemokrater tar upp frågan i media. Men det är idag bara Vänsterpartiet som håller ihop och är eniga rakt igenom partiet i en satsning på Kinnekullebanan. Kommunpolitiker längs banan, Västra Götalands regionpolitiker och i vår riksdagsgrupp. Det är inte rimligt att ha de problem vi har idag med såväl fordon som banvall.

Annons

Annons

Kinnekulletåget måste dessutom ett nytt bränsle; elektrifieras eller vi kanske står inför möjligheten att ha batteridrift. Det bör vara möjligt att ta med sig cykel på tåget.

Banan är viktig för den framtida utvecklingen för den västra och norra delen av Skaraborg.

För dem som bor i kommunerna längs banan, men också för naturturismens utveckling. Till detta kan nu läggas såväl batterifabriken i Mariestad, som ett allt mer alarmerande klimatnödläge, där fler behöver åka kollektivt med fossilfria bränslen.

Vänsterpartiet har föreslagit en betydligt högre ekonomisk ram än något annat parti för den nationella infrastrukturplanen, 179 miljarder mer än regeringen. Det har gjort det möjligt att prioritera Kinnekullebanan och andra regionala järnvägar i vårt förslag. De andra partierna har i riksdagen inte gjort den prioriteringen och det får de stå för. De gör nu populistiska utspel och hoppas på att få sina riksdagsgrupper att ändra sig. Vi har även hört moderaterna föreslå att Kinnekullebanan skulle ersätta en nationell satsning på nya stambanor/ höghastighetståg.

Det är absolut inte vår uppfattning. Båda behövs och med Vänsterpartiets förslag till lånefinansiering av de nya stambanorna så konkurrerar de inte på något sätt med varandra.

Det är val 11 september. Skaraborgsborna har möjlighet att rösta på Vänsterpartiet för att få ett parti som hänger ihop i sin syn på behovet av infrastruktur i allmänhet och på regionala järnvägar i synnerhet. Inget av de andra partierna kan ärligt stå för att säga samma sak.

Annons

Jessica Thunander (V) Falköping, riksdagsledamot i trafikutskottet

Louise Jeppsson (V) regionrådsersättare

Fahimeh Nordborg (V) talesperson i regionutvecklingsfrågor

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan