Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Minnesord Rune Åström: "Min läromästare och mentor"

Rune Åström, min läromästare genom tiderna som min mentor under min tid som rektor och skolchef. Rune var en genuin chef och ledare som gav mycket av sig själv till oss alla för Tidaholms bästa.

Rune Åström har avlidit.

Annons

Rune var visionernas man – visioner som för honom aldrig tog slut. Skolutveckling – ett ord som rubricerade hela Runes tid som folkskollärare, huvudlärare, tillsynslärare, studierektor, rektor, skoldirektör, skolchef (juli -85 blev tjänsten kommunaliserad och titeln skolchef), barn- och utbildningschef (juli -92 kommunaliseringen av skolan skulle genomföras och samarbetet att docka ihop barnomsorg och skola började. ÖKA-projektet (Ökad Kompetens och Arbetsglädje), ett statligt finansierat projekt gav oss stora möjligheter till en lyckad process med sammanslagningen och från 1997 ändrades titeln till utbildningschef som Rune innehade till sin pension.

Annons

Annons

Rune var en man som var mån om relationer och bjöd mycket på sig själv. Han hade alltid tid för möten, att se människan och visa respekt för andra. Rune var talets och skrivandets mästare och hade stor kunskap om det mesta och var enormt allmänbildad.

Vi i ledningsgruppen med Rune i rodret lärde oss med sin ”tillsammansanda” att styra och leda barn och utbildning i vår kommun. Med sin energi fick han oss att verka i ett sant ledarskap med tydlighet och framåtanda för barn och utbildningsverksamheten.

Rune lärde mig att inte stressa för problem. Problemen måste ju ändå lösas som han sa. Bygg inte berget framför dig utan se med vidare ögon. Så kloka ord som har följt mig genom mina år som chef och ledare.

Att vara ledare är en sak att vara chef är något annat, bättre läromästare finns inte.

Rune var Respektabel, Unik, Naturlig och Empatisk.

Hustrun Gertrud, Ann och Tor med familjer fanns alltid i Runes främsta rum. Han lyfte ofta fram familjen som det goda exemplet att vara till för varandra och stödja varandra.

Jag är tacksam för att just Rune har funnits hos oss och banat vägen för hela Tidaholms skolväsende genom tiderna.

Lisbeth Göthberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan