Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Varför gå över ån efter vatten?

I måndagens VB kunde vi läsa ett reportage om den meditation som Svenska Kyrkan i Tidaholm erbjuder på måndagskvällarna. Artikeln väckte hos mig några funderingar och frågor, som jag här vill dela.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varför ta till metoder som har rötterna i buddhismen?   Det undrar insändarskribenten.

Bild: Thomas Gustafsson

Annons

Det nämndes inte ett ord om att denna, så kallade ”kristna djupmeditation”, har sitt ursprung i buddhismen, den gren som kallas zenbuddhism.

Här följer ett kort förklarande citat från webbsidan SO-rummet (en länkportal med granskade länkar för skolans SO-ämnen)  Zenbuddhismen är en gren av mahayanabuddhismen och uppstod i Kina på 600-talet e.Kr. Efter andra världskriget har zenbuddhismen spridits från främst Japan till andra delar av världen. Meditationsformen introducerades i Sverige av prästen Hans Hof (1922-2011) i början av 1970-talet. Både vad det gäller idé och utförande så har den kristna djupmeditationen nära kopplingar till zenbuddhismens meditationsform, kallad zazen.

Annons

Annons

Nu till mina funderingar och frågor: Kyrkan har i cirka 2000 år förkunnat evangelium enligt Jesus Kristus. Resultaten av detta är enorma och omöjliga att här kort beskriva. Men en sak är säker – det finns en oerhörd kraft i det gamla evangeliet. Det kan skaror av människor ge sitt vittnesbörd om, även här i Tidaholm. 

Så varför vill man försöka att komplettera det genom ett så tydligt närmande till en helt annan religion? Räcker det inte med det som Jesus gjort och sagt?

Jag tvivlar inte på att man kan uppleva ro och välbefinnande under dessa meditationsstunder, men frågan återstår: Varför ta till metoder som har rötterna i buddhismen?     

Varför gå över ån för att söka efter vatten?

Conny Alpsten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan