Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Priset för ytterskolorna är sämre utbildning

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har fått två viktiga saker att ta ställning till: ett sparkrav på 12,5 miljoner och rapporten från utredningen om ytterskolornas roll i kommunen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Rapporten säger att om vi behåller våra ytterskolor så krävs det att vi satsar mer resurser och ökar elevantalet för att verksamheten ska bli hållbar. Det vill säga mer pengar till personal, renoveringar och utbyggnad av lokaler, och att vi flyttar elever som idag går eller skulle ha gått på Forsen eller Rosenbergsskolan. Nu är majoritetens förslag att dra ner på stödet till ytterskolorna, och på den personal som stöttar eleverna som har det svårast och skapar förutsättningarna för våra lärare att bedriva undervisning.

Annons

Annons

Både rapporten och arbetet i BUN visar på en romantiserad bild av den trygga byskolan, som inte bekräftas av barnens svar på trygghetsenkäter. Rapporten, och skolans eget kvalitetsarbete, visar på en skolhälsa som har svårt att vara närvarande på ytterskolorna för att bara finnas till för eleverna och förebygga problem.

De små enheterna skapar en tuff arbetssituation för lärarna, som har färre kollegor att diskutera med och lära sig av. De är färre som delar på uppgifter som inte är ren undervisning, vilket tar tid från kärnuppgifterna. Det är också svårt att skapa utrymme för elever som behöver sitta enskilt och få extra stöd, ibland på grund av att det inte ens finns rum för det.

Ytterskolorna är dyra, och kommer att bli dyrare, speciellt om alla barn i kommunen ska få en likvärdig utbildning. Det är dyrare att driva små skolor, och vi driver den minsta skolan i hela Skaraborg. Underskottet är inte orsakat av att vi har ytterskolor, men det begränsar vårt ekonomiska handlingsutrymme och sätter oss i en dåligt sits inför framtiden. Allting pekar på att ekonomin kommer att bli kärvare framöver, med inflation, höjda räntor och en allt osäkrare omvärld. Nu, om någon gång, måste vi försäkra oss om att våra pengar går till att skapa en så bra och trygg skola som möjligt.

Högerpartierna gick till val på att skydda ytterskolorna till varje pris, och priset ser ut att bli kvaliteten på våra barns skolgång. Vår högsta prioritet måste vara barnens utbildning och trygghet, inte att bevara specifika skolor.

Annons

Annons

Alla borde läsa utredningen, verkligen läsa den ordentligt. Sätt er in skolans kvalitets- och trygghetsarbete, och vad det betyder för våra barn. För det är det majoriteten nu börjar skära i, istället för att ta ansvar för att strukturera om våra skolor.

Hugo Wetterberg, Vänsterpartiet Tidaholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan