Annons

Annons

Annons

Insändare
Efterlyses: Ett politiskt samtal bortom populism och klick-vänliga oneliners

Vi lever i en djupt oroande tid. Krig i Europa, Svenskt Nato-medlemskap, kärnvapen på svensk mark, energikris, inflation och räntehöjningar, klimatkris…

Stora nyheter som ständigt dyker upp i vårt nyhetsflöde, men som vi snabbt kan skrolla vidare ifrån.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jonas Ringqvist.

Bild: Privat

Annons

Det är mycket som sker som är oroande, men det som oroar mig mest kring allt detta är den oförmåga som vårt politiska system tycks ha att hantera dessa frågor.

Något djupare politiskt samtal verkar de inte leda till. Energikrisen möts med tillfälliga bidrag till hushållen och vaga löften om teknik som skall lösa problemet åt oss nån gång i framtiden. Klimatkrisen låtsas vi helst inte om alls. Den kommer ju krypande så långsamt så det blir väl inget större problem den här mandatperioden. Så länge kan vi bygga lite luftslott och låtsas att tekniken, på något ännu inte klargjort sätt, skall lösa det åt oss. Krig i Europa, ja det löser vi så klart med mer vapen, starkare försvar och varför inte lite kärnvapen på svensk mark.

Annons

Annons

Vi behöver ett samtal om hur vi skall forma vår framtid mer än någonsin, men det enda jag hör från politiken är förslag om kortsiktiga åtgärder som sopar de verkliga problemen under mattan. Vi behöver partier som står tryggt på en ideologisk grund och politiker som kan samtala om svåra frågor på ett konstruktivt sätt. Det vi ser är snarare motsatsen.

Socialdemokratin tycks ha förlorat kontakt med sina rötter. I en rädsla att stöta sig med såväl medelklassen som kapitalägarna ser de handfallet på medan samhällsklyftorna ökar. Liberalerna tycks helt ge upp sina ideal om öppenhet och alla människors lika värde för en plats i regeringskansliet. För att slippa betraktas som helt irrelevanta utplånar de sig själva. De konservativas ideal, som en gång värnat om traditioner och kulturella värden, tycks allt mer ersättas med rädslan för ”de andra” och snarare grunda sig på faktaresistens och populism än ideal om bildning.

Jag önskar verkligen att vi kan ersätta dagens kortsiktiga populistiska politiska samtal med något mer långsiktigt och visionärt. Det här är därför en efterlysning om ett politiskt offentligt samtal bortom populism, pajkastning, klick-vänliga oneliners och reptilhjärnans snabba reaktioner. Hoppas det är någon som vill vara med?

Jonas Ringqvist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan