Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Debatt
Våra kommuner behöver en socialdemokratisk regering

Sverige och svenska folket befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation och utvecklingen slår också hårt mot våra kommuner vilket riskerar att drabba välfärden på ett allvarligt sätt. I veckan har Socialdemokraterna presenterat sin budgetmotion för 2023. Det är tydligt att om Sverige hade ett Socialdemokratiskt ledarskap hade vi stått mycket bättre rustade inför de svåra ekonomiska tider som väntar oss. det skriver (S)-råden i Skaraborg i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I veckan har Socialdemokraterna presenterat sin budgetmotion för 2023. Det är tydligt att om Sverige hade ett Socialdemokratiskt ledarskap hade vi stått mycket bättre rustade inför de svåra ekonomiska tider som väntar oss, skriver (S)-råden i Skaraborg.

Annons

I tuffa ekonomiska tider behöver man prioritera. Det gäller oss alla, privatpersoner, företag och inte minst politiken. Då blir frågan, hur väljer man att prioritera? När Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade sin budget var det tydligt att de väljer skattesänkningar för de allra rikaste. Det är enligt oss helt fel prioritering.

Det är oroväckande.

När samhället är på väg in i en lågkonjunktur är skolboken tydlig med vad man inte bör göra. Man bör inte dra in på utbildningsplatser (då arbetslösheten ökar), skära ner på välfärden (vårt gemensamma trygghetssystem) eller sänka skatten för de med allra högsta inkomsterna (då reformutrymmet är mycket begränsat och pengarna behövs för att dämpa effekterna av lågkonjunkturen). Regeringen och Sverigedemokraterna bockar av samtliga av ovanstående punkter i sin budget. Det är oroväckande.

Annons

Annons

Socialdemokraterna väljer att i sin budgetmotion lägga fokus på att stärka välfärden och tryggheten för våra invånare. Den största förändringen i budgeten handlar om att vi fördubblar de generella statsbidragen till kommunerna jämfört med regeringen, det vill säga vi sätter välfärden först. Då uppgår satsningen på permanent höjda generella statsbidrag till 12 miljarder kronor. Chefsekonomer på Sveriges kommuner och regioner (SKR) har meddelat att det behövs 10 miljarder i generella statsbidrag för att inte försämra läget i kommunerna. En borgerlig budget på nationell nivå kan med andra ord innebära både besparingar och uppsägningar.

Det är inte eleven i skolan, undersköterskan på äldreboendet eller fältassistenten inom socialtjänsten som ska betala priset för krisen.

Vid sidan av resursbristen är bristen på utbildad personal utbredd i välfärden, inte minst inom omsorgen. Därför är det mycket olyckligt att regeringen meddelat att de vill avskaffa personalsatsningen äldreomsorgslyftet 2024. Socialdemokraterna vill istället permanenta denna och ytterligare stärka kompetensförsörjningen i kommunerna.

Regeringen fortsätter dock den viktiga utbyggnaden av polisen och rättsväsendet, men det de helt missar är satsningarna på det förebyggande arbetet för att stoppa nyrekryteringen. Ett arbete som till stor del sker i kommunerna. I vårt budgetförslag matchar vi satsningarna på rättsväsendet med en extra miljard på likvärdighetsbidraget till de skolor som har tuffast förutsättningar och vi vill satsa en halv miljard ytterligare på socialtjänsten för att kunna fånga upp alla unga på glid.

Annons

Annons

Det är inte eleven i skolan, undersköterskan på äldreboendet eller fältassistenten inom socialtjänsten som ska betala priset för krisen. Med en socialdemokratiskt ledd regeringen hade våra kommuner haft bättre förutsättningar inför 2023, förutsättningar som inte hade krävt de neddragningar vi nu oroas inför. I tuffa ekonomiska tider behövs prioriteringar. I vårt Sverige möter vi tuffa tider tillsammans, genom satsningar på vår välfärd och trygghet för våra invånare. Det är i dessa tider tydligare än någonsin att våra kommuner och våra invånare behöver en socialdemokratisk regering.

(S)-råden i Skaraborg

Peter Andreasson, Essunga

Petter Johansson, Grästorp

Jenni Strand, Gullspång

Åsa Karlsson, Götene

Pierre Rydén, Hjo

Jonas Davidsson, Karlsborg

Jonas Sundström, Lidköping

Janne Jansson, Mariestad

Per-Åke Pettersson, Skara

Johan Ask, Skövde

Jan Hanna, Tibro

Ingela Backman, Tidaholm

Karin Arvidsson, Töreboda

Fredrik Nelander, Vara

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan