Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Är satsningen på hela Tidaholm ett skämt?

Året var 2019 och jag och min sambo valde att bosätta oss i Tidaholms kommun. Vi tyckte det var en mysig stad, den sades värna om landsbygden och känslan var att det satsades.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förskolebarnen på bilden har ingen koppling till insändaren utan är en illustration.

Bild: Arkivbild

Annons

Efter något år började jag jobba i kommunen som grundskollärare. Den bästa skolan jag jobbat på av de fyra arbetsplatser jag varit på under min lärarkarriär. En skola med trygghet i fokus. Fantastisk personal som brinner för sina jobb.

Under många år har förskolan delat lokaler med skolan. De har fått en egen utegård och skolan har pusslat för att förskolan ska få dela det redan trånga utrymme som finns. Just nu har en av två förskoleavdelningar sin verksamhet i skolans bibliotek. En lokal som ska finnas tillgänglig för skolans elever och som nu varken kan pedagogiskt anpassas eller städas som sig bör. Med för många barn på för trång yta har personalen på förskolan det tufft. I snart fyra års tid har vår son och hans jämnåriga träffat många nya ansikten vid lämning. Personalen får inte de resurser de ber om, det sägs att det ska vara en utegrupp på förskolan men bristen på resurser och barngruppens behov har gjort att jag som förälder och kollega sett dem gå till skogen färre gånger än jag får ihop på en hand under höstterminen.

Annons

Annons

Nu drar även skolan in på resurser. Pengar ska sparas. Lärare och fritidspedagoger ska svettas och pressas ytterligare. Hur länge räcker det med att man har världens bästa kollegor och att barngrupperna snabbt formas till trygga grupper? När får man nog? Jo, det ska jag tala om. Nu.

Nu ska jag och min sambo dessutom åka 20 mil extra i veckan för att hämta vår dotter inne i stan. För i Valstad, där vi bor, finns inga platser kvar. Trots syskonförtur. Kölistan är lika lång som en helt ny barngrupp, ändå har kommunen blundat för det faktum att förskolan inte har plats. I sex år. Skäms.

2017 skulle BUN satsa på förskolan. Vi fick dessutom nyligen ett brev i brevlådan där det lovades fortsatt satsning på hela Tidaholms kommun och ”fortsatt satsning på barnomsorg och skola”.

Är det ett skämt? Vem försöker ni lura? Tidaholms kommun ska spara in flera miljoner på skolan i år, är det att satsa?

Svaret vi fick var att nya förskolan i Madängsholm skulle täcka de barn som inte fick plats i Valstad. Var det en del av planen hela tiden? För jag tror inte att de som har sina barn i Madängsholm hade åkt till Valstad skola om de haft ett val. Rent praktiskt alltså. Och om vi får välja. Och det vill vi ju.

Skolan är fantastisk, låt våra barn få den tryggheten att gå med sina syskon och kompisar hela vägen från förskolestart tills dess att de slutar årskurs sex. Det är ju det fina med små skolor. Men låt skolan få fortsätta att vara fantastisk, låt personalen ges möjligheten att ägna sig åt undervisningen. Ge oss tillbaka våra resurser.

Sluta lura oss på landsbygden med fina ord och gå mot handling, innan ni urholkar er landsbygd. Gå till handling innan det är försent.

Besviken

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan