Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Vi känner inte igen Pema Malmgrens beskrivning

Det är med stor förvåning vi läser kultur- och fritidschefen Pema Malmgrens uttalande i Västgöta-Bladet måndagen 20 mars. Vi kan bara konstatera att Pema Malmgren inte håller sig till sanningen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Idrottshallen, Tidaholm. I källaren härbärgeras Tidaholms Idrottshistoriska Förening.

Bild: Arkivbild

Annons

I VB säger hon bland annat följande "Det vi har sagt är att vi ska hitta en lösning tillsammans, men nu har vi inte gjort det".

Går vi tillbaka till den 14 oktober 2021 hade Pema Malmgren kallat till ett möte på Idrottsmuseet för att informera om att en hoppgrop skulle byggas i Idrottshallen och den skulle hamna direkt över vår samlings- och utställningslokal. Förutom Pema Malmgren deltog också enhetschef Daniel Andersson från fritidsförvaltningen samt åtta styrelseledamöter från Idrottshistoriska Föreningen.

Vid detta möte bedyrade hon att vi absolut inte skulle vara lottlösa utan en ersättningslokal gällde och samtidigt poängterade hon om hur mycket hon värnade om idrottsmuseet. Hon informerade också om att Kent Ödvall och Kennet Bergman från Tidaholms Gymnastiksällskap hade idéer om en ersättningslokal, men vilken kunde eller ville hon inte tala om.

Annons

Annons

Efter Pema Malmgrens besked kände vi att det här kommer att ordna sig och vi litade fullt ut på hennes ord, vilket vi med facit i hand konstaterar inte stämmer med verkligheten. Det kan också nämnas att hon tyckte att vi skulle ligga lågt i frågan och så här efterhand kan man börja fundera på hennes agerande.

Januari 2022 presenterade Peter Eriksson och Johan Claesson på samhällsbygg ett förslag som vi kunde köpa, men samtidigt var man rädd för att det skulle bli för dyrt.

Dråpslaget kom den 24 mars 2022 då Pema Malmgren kallat till möte och då förklarade att vi inte skulle få någon ersättningslokal. Vi framförde då vad hon lovat vid det tidigare mötet något hon absolut inte ville vidkännas. Däremot kunde hon fixa fram en lokal (den som samhällsbygg tidigare presenterat) men då skull vi få stå för avskrivningar på 600.000 kronor, vilkets skulle motsvara ombyggnation av den lokal hon visade på en ritning. Helt orimligt för vår del.

I VB beskriver hon också att det varit högt i tak vid mötena, något hon nog själv får stå för. Sedan kallar hon utrymmena för en ren möteslokal, vilket är helt fel eftersom väggarna också är täckta av utställningsmaterial liksom att det finns montrar på plats. Material som vi inte lär har någon plats för.

Angående våra olika förslag har det blivit blankt nej. Vi framförde om att få ta del av skolans styrketräningslokal då vi fått signaler om att hela lokalen inte utnyttjas. Pema Malmgren konstaterade då att skolan kommer att säga nej och hon uttryckte också att relationerna kanske inte var de bästa med skolan eftersom gymnastiken tagit över en stor del av Idrottshallen. Vi begärde ändå att hon skulle ta kontakt med skolan vilket hon lovade. Om kontakt togs vet vi inte, för hon har inte återkommit i frågan trots att det gått ett år. Däremot vet vi att en politiker på eget bevåg var i kontakt med skolan och där ledningen på Rudbecksgymnasiet ansåg att man inte kunde släppa del av lokalen.

Annons

Annons

Ett annat förslag var att vi skulle få ta över del av f.d. boxningslokalen. Även här blev det blankt nej för lokalen skulle användas till dans och speglar skulle sättas upp på väggarna.

Vi tycker naturligtvis att det är en tråkig utveckling för Idrottsmuseet och frågan är om vi nu kan utveckla vår utställning? För vi kommer få ännu mindre ytor efter brandinspektionen i Idrottshallen. En dörr kommer öppnas från vårt bibliotek till hoppgropen och ytterligare branddörr ska öppnas från boxningslokalen in till museet, därmed försvinner utställningsytor.

Under resans gång har vi bjudit in ett antal politiker till Idrottsmuseet via personlig kontakt, mail och inbjudan till nämnd. Intresset har varit minimalt och när inbjudan gick till kultur- och fritidsnämnden var det endast tre politiker som hörsammade inbjudan, tummen upp för er.

Nu är förhoppningen att ett omtag kan ske och nu får den nya kultur-och fritidsnämnden visa om man har något intresse för Idrottsmuseet som värnar om Tidaholms idrottshistoria från begynnelsen.

Vi kan också konstatera att när vi deltagit i Konstnatten har vi haft 500 till 700 besökare och då har vi haft konstutställare i just den lokal som försvinner och nu lär vi nog inte kunna vara med längre.

Slutligen vill vi poängtera att vi hela tiden har sett det som mycket positivt att Tidaholms Gymnastiksällskap har fått tillgång till en egen arena och att inte kommunen kan lösa en lokalfråga är inget vi lastar TGS för.

I och med denna insändare anser vi att ämnet är slutdiskuterat i Västgöta-Bladet från vår sida.

Janne Kindmalm, Kjell Andersson, Carsten Ertsaas, Bengt Falk, Dick Ljungberg, ledamöter i Tidaholms Idrottshistoriska Förenings styrelse

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan