Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Felbeslut att placera ramsågen utomhus

I Västgöta-Bladet kunde man i fredags, den 14 april, läsa en liten artikel om vad kulturfolket har på gång i Tidaholm. Det var med stor bestörtning jag såg att man har för avsikt att placera ett unikt museiföremål, en ramsåg, utomhus.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ove Bank tycker att det är ett felbeslut att placera ramsågen utomhus.

Annons

Då det framförs en del felaktiga uppgifter i artikeln kan jag berätta något om denna ramsåg. Den är tillverkad vid AB Stallängens Gjuteri & Mekaniska Verkstad i Tidaholm omkring 1905. Konstruktör var ingenjören J A Hallander. Han var mycket framgångsrik som konstruktör och han, tillsammans med företaget, vann flera medaljer vid olika utställningar. Det kan nämnas att man vann en silvermedalj för denna såg vid Industriutställningen i Skara 1905.

Annons

Annons

Som säkert alla vet beslutade ett enigt kommunfullmäktige för några år sedan att bygga om vårt museum till en lekstuga. Detta innebar att vi i dag inte har något museum värt namnet. Detta faktum innebär dock inte att man kan bära sig åt hur som helst med de föremål som insamlats av eldsjälar, privatpersoner och muséet under många år.

Denna ramsåg är en del av Tidaholms kommuns industrihistoria och är en raritet som inte skall stå utomhus och förstöras av väder och vind. I stället bör den renoveras för att kunna visas upp för kommande generationer. Avslutningsvis vill jag vädja till Tidaholmspolitikerna att sätta stopp för detta påhitt.

Ove Bank

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan