Nu ser vi med oro på den utveckling som verkar ske inom det nya styret, där tidigare självklara gemensamma ståndpunkter inte verkar vara så självklara längre. Vill den nya majoriteten verkligen börja sin mandatperiod med att svika sitt viktigaste vallöfte?
En av de mest avgörande lokala frågorna i valrörelsen var ju den om landsbygdsskolornas framtid. I debatter och valmanifest framstod alternativen tydligt: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville lägga ner en eller flera skolor, övriga partier ville behålla och utveckla. Det verkade solklart och väljarna valde därefter. Det är inte orimligt att tänka sig att denna fråga avgjorde valet. Men bara några månader in i styret verkar den nya majoriteten nu alltså vackla i frågan. Eller hur ska man annars tolka den av barn- och utbildningsnämnden initierade snabbutredningen av Fröjereds skola?
Annons
Annons
Om man inte planerar att ändra redan fattade beslut (BUN beslutade 2021-02-18 att Fröjereds skola ska vara en F-6 skola) så behöver man ju inte utreda några alternativ. Som signaturen ”Hoppfull demokrat” påpekade i sin insändare hade det ju i så fall varit rimligare att utreda på vilket sätt Fröjereds skolas framtid som F-6-skola ska kunna säkerställas. Men detta har man alltså inte gjort. Istället kommer BUN vid sitt nästa sammanträde att fatta beslut i frågan om Fröjereds skola – igen. För vilken gång i ordningen börjar bli oklart.
Situationen kan förstås förklaras av att det kommit in ett nytt parti i styret och som nu innehar ordförandeposten i BUN. Vi Tidaholm säger sig företräda Tidaholmarna – möjligen undantaget Fröjeredsborna? Den stora frågan i sammanhanget är dock hur de övriga partierna i styret ställer sig till detta? Tänker man låta Vi Tidaholm bestämma färdriktningen och därmed svika ett av sina tydligaste och viktigaste vallöften, eller tar man sina väljare på allvar och agerar därefter? Kristdemokraterna gick till val på att vara en stark röst för landsbygden. Ska man nu ge upp det man kämpade för i förra mandatperioden då man innehade ordförandeposten i BUN? Sverigedemokraterna säger sig också värna starkt om landsbygden, och hade landsbygdsskolorna som en av sina viktigaste valfrågor, men är förvånansvärt tysta i frågan nu. Som ett av de största partierna inom styret borde deras röst väga tungt, inte minst eftersom de avstått från ordförandeposter trots att det bara skiljer ett mandat mellan dem och Vi Tidaholm. Liberalerna och Moderaterna har också uttryckt hur viktiga skolornas roll är för landsbygdens utveckling. Kanske de orden bara gäller vid högkonjunktur eller när man vill vinna röster inför ett val?
Annons
Annons
Det finns goda skäl att behålla Fröjereds skola som en F-6-skola. För den som vill ha argument räcker det att titta i Västgöta-Bladets arkiv. Det har skrivits otaliga insändare under årens lopp med kloka och genomtänka inspel. Även från Miljöpartiets håll har vi argumenterat för vår ställning. Vi behöver inte upprepa detta här utan fokuserar i stället på den helt avgörande frågan: Tänker den nya majoriteten svika landsbygden och därmed sina kärnväljare? Vi hoppas och tror att så inte är fallet.
Miljöpartiet de gröna i Tidaholm