Vi i Centerpartiet menar att den nära vården med vårdcentralerna som nav, måste byggas ut för att möta upp människors behov och förväntningar om en mer tillgänglig vård. För att vi ska nå dit krävs en fortsatt förflyttning av uppdrag, ansvar och resurser från sjukhusen till vårdcentralerna. Förra året kom nya bestämmelser i hälso- och sjukvårdslagen som gör detta möjligt på riktigt. Vårdcentralernas uppdrag och ersättningar kan anpassas utifrån såväl geografiska förhållanden som socioekonomiska skillnader inom en region. För Västra Götaland som har stora geografiska ytor bestående av landsbygd, små och stora tätorter och städer där behoven ser olika ut är detta en mycket positiv utveckling. Det finns 31 vårdcentraler i Skaraborg. Det är en fin infrastruktur att bygga vidare på. Hälso- och sjukvården, likt många andra branscher, står inför en stor kompetensutmaning. Demografin gör att vi inte kommer att kunna bemanna på samma sätt som tidigare och måste ställa om till en vård som fungerar för vår tid, och där utgör vårdcentralerna navet.
Annons
Annons
Valfriheten i vården ökar tillgängligheten
År 2009 beslutade Västra Götalandsregionen att införa Lagen om Valfrihet (LOV) och året därpå infördes Vårdval vårdcentral. Uppdraget och kvalitetskraven på vårdcentralerna stärktes och invånarna blev fria att välja vilken vårdcentral man ville tillhöra. Vårdval vårdcentral har bidragit till att det finns en mångfald av vårdgivare inom ramen för den offentligt finansierade vården. I Skaraborg drivs var tredje vårdcentral av privata vårdgivare.
För Centerpartiet är det självklart att det är kvaliteten som avgör vilka som ska få vara med och utföra välfärden – inte ägandeformen. Fler vårdgivare ger större valfrihet och bättre tillgänglighet för patienterna, men också mer valfrihet för alla medarbetare inom hälso- och sjukvården.
Behov av att ta emot patienter dygnet runt
Mer avancerad sjukvård och utökade öppettider på vårdcentralerna, samt mer digitala vårdmöten är bara några exempel som gör att fler kan få hjälp fler tider på dygnet, och utan att behöva ta ledigt och resa långa vägar till rätt vårdinstans. Samtidigt som vårdcentralerna stärks, behöver vi se till att de mobila närsjukvårdsteamen utvecklas och samverkan mellan vårdcentralerna, Skaraborgs sjukhus och kommunerna blir ännu bättre. Genom att erbjuda vård i hemmet under dygnets alla timmar kan akuta och oplanerade vårdbesök på vårdcentralen eller sjukhusen undvikas. Det ger de större sjukhusen bättre möjlighet att fokusera på de patienter som behöver deras resurser.
Cecilia Andersson (c), regionråd
Gunilla Druve Jansson (c), ledamot i regionfullmäktige
Frida Nilsson (c), ledamot i regionfullmäktige