Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Läsartext
SPF:are fick se viktiga byggnader i Hjo under trivsam dagsutflykt

Den 5 maj gjorde Tidaholm SPF en dagsutflykt till Hjo.

Detta är en läsartext.

På Hjo Museum fick SPF en visning av utställningen om Estrid Ericson, grundare av Svenskt Tenn.

Bild: Nina Lundbäck

Annons

Man inledde med en visning av Estrid Ericsons stora insats som grundare av Svenskt Tenn, som visas på Hjo Museum. Hon utbildade sig till teckningslärare i Stockholm och arbetade en termin i Hjo, innan hon började arbeta vid Svenskt Hemslöjd i Stockholm.

Hon grundade Svenskt Tenn 1924 och drev företaget till 1978. Från 1934 arbetade hon tillsammans med Josef Frank, som arbetade med möbler och textiler. Han sökte sin tillflykt till Sverige, då han som jude inte kände sig säker i Tyskland på 30-talet.

Annons

Annons

Estrid Ericson har med Svenskt Tenn blivit en av de främsta konstnärerna från vår trakt och utanför vårt land. Berit Johansson från Tidaholm gav en intressant av hennes verksamhet, som man kan studera på museet i Hjo.

Gunnel Karlsson berättade om Hjos viktiga byggnader under guidningen.

Därefter fick man en guidning i Hjo av Gunnel Karlsson, som visste det mesta om viktiga byggnader i Hjo. Hon inledde med att berätta om namnet Hjo, som enligt traditionen kommer från latinet, då några munkar räddade sig i stormen genom att landa i Hjo.

Bokstäverna H står för Hic, J betyder Jacet och O otium. Tillsammans betyder orden Här Vilar Lugnet, vilket givetvis är ett påhitt.

I Hjo finns Hjoån, som drog till sig en befolkning redan på medeltiden.

Lars Hjertén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan