Annons

Annons

Annons

Hundracing

Läsartext
Tidaholmsekipage uppflyttade efter bra prestationer i bruksprov

Brukshundarnas verksamhet på Nyled har äntligen kommit igång efter pandemin.

Under våren har Tidaholms Brukshundsklubb arrangerat tre större bruksprov, en i sök samt två i spår.

Detta är en läsartext.

Under våren har Tidaholms Brukshundsklubb arrangerat tre större bruksprov, en i sök samt två i spår.

Bild: Privat

Annons

Det är roligt med ekipage från hela Sverige men att även ekipage från nordiska länder kommer för att starta på proven i Tidaholm. Dessutom har flera hemmaekipage startat med fina resultat.

På en söktävling ska hunden söka av ett skogsområde som bör vara kuperat samt ha en yta på 100x300 meter och hunden ska hitta tre gömda personer. Dessa gömslen kan vara under en gran, eller i en stängd låda som dessutom kan vara nergrävd i marken. Det ingår även olika lydnadsmoment.

Då hunden söker ska den känna människovittring och markera vart personen ligger gömd. Hundarna kan markera på två olika sätt, antingen genom att börja skälla då kommer hundföraren ut till hunden.

Eller genom att ta en rulle som är fäst i halsbandet i sin mun och hunden söker därefter upp sin hundförare och visar föraren vart personen är gömd. För att få maxbetyg krävs att hunden hittat alla tre gömda personer och att den jobbat på det sättet som krävs för maxbetyget samt inom tiden för hur länge den får söka. På denna söktävling fanns två klasser, lägre klass samt elitklass. Att tävla i elitklass innebär att man tävlar om cert samt SM-poäng. Denna dag fick tre ekipage certifikat det vill säga över 585 poäng.

Annons

Annons

Tina Rosén-Lind med sin schäferhund Fuerza`s Arja Saijonma gjorde ett bra jobb vilket resulterade i seger och uppflyttning till nästa klass.

Bild: Privat

I lägre klass startade hemmaekipaget Tina Rosén-Lind med sin schäferhund Fuerza`s Arja Saijonma. Domarna tyckte att de gjorde ett bra jobb vilket resulterade i uppflyttning till nästa klass samt seger denna tävling.

På spårtävling appellklass, vilket är den första klassen man tävlar i så startade flera hemmaekipage.

Här är det ett kortare spår samt olika lydnadsmoment som ingår. För att få starta i nästa klass måste man få uppflyttningspoäng. Detta fick Lars Falkroth med Blacknecks C´Årka, samt Veronica Tidqvist med Försvarsmaktens Raoufa, Sofia Åsberg med Frosthäxans Lyckliga Lena fick ett godkänt resultat.

Lars Falkroth med Blacknecks C´Årka, samt Veronica Tidqvist med Försvarsmaktens Raoufa.

Bild: Privat

Spårtävling lägre klass och högre klass genomfördes en regnig dag vilket gjorde det lite svårt för hundarna ute i spåren, men även i lydnadsmomenten. Hemma ekipaget Britta Althorn med Spinoys Trym blev godkända i lägre klass.

I högre klass blev ett norskt ekipage godkända. Tyvärr hade vi inget hemmaekipage med i klassen.

Under våren har även Åse Forsgren med Mallekrafts Olga startat lägre klass spår i Jönköping. Ekipaget gjorde bra ifrån sig och blev uppflyttade till högre klass spår.

Nu blir det sommarvila för klubben som arrangör av bruksprov. Vi återkommer till hösten med fler spårtävlingar.

Åse Forsgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan