Annons

Annons

Annons

Tidaholm landsbygd väst

Läsartext
Fotoklubben på utflykt i bedårande vacker miljö

Nyligen anordnade Tidaholms Fotoklubb en utflykt till Ödegårdsstigen utanför Ekedalen.

Eva och Bengt Hvarfner hade bjudits in för att berätta historier kring Gestilren, det gamla kalkbruket och övriga verksamheter runt bygden.

Detta är en läsartext.

Det fanns mycket att fotografera vid det gamla kalkbruket i Ekedalen.

Bild: Maj Arvidsson

Annons

Runt 15 fotointresserade personer träffades vid minnesmärket i Ekedalen. Många är berättelserna om vad som hänt, och var de hänt. Åsikterna går isär. Det finns inga fotografier som bekräftar händelserna. Med modern teknik kan man modifiera sanningen, så det skulle kanske inte heller hjälpa till att förklara vad som hände år 1206.

Bautastenen, som restes 1906, alltså 700 år efter slaget vid Gestilren, fraktades från Acklingaskogen. En modern människa undrar nog hur de bar sig åt, var det vintertid och drogs stenen på släde? Till resningen hade det samlats 6 000 personer från när och fjärran såsom från Hjo, Skövde och andra avlägsna platser. Det hade satts in extra kommunikationer för att transportera alla dessa människor som ville bevittna händelsen.

Annons

Vidare förtäljde Eva att det norr om minnesstenen finns en kyrkogård för koleraoffer. Under första delen av 1800-talet härjade kolera i Sverige och man lade ofta dessa kyrkogårdar längre bort från ordinarie kyrkogårdar. På denna plats skulle det senare ha odlats potatis, men de blev deformerade, som med utstickande fingrar, och därför upphörde odlingen av potatis där.

Annons

Vandringen gick mot Ödegårdsstigen. Stigen kunde vara blöt och lerig stundtals och vi hade blivit förvarnade att ta på oss fotdon, som klarade väta, och det var tur för det var geggigt. Det stora målet för fotograferingen var stigens slutända – vattenfallet. Sällskapet ville se om de kunde ta några foton av bland annat fallet, om det nu fanns något vatten i fallet efter denna varma och torra period. Och se, det fanns vatten!

Fotograferna syntes inta de mest akrobatliknande ställningar för att få årets bild. Många var diskussionerna om vilka inställningar på kamerorna som behövdes för att få de där härligt disiga bilderna av vattnet i rörelse.

När fotograferna var mätta på dessa vyer, gick vi vidare längs Ödegårdsstigen, passerade de mer än 20 brännugnarna, vars rester ses som jättelika gropar i ravinen, läste på informationsskyltarna och plåtade än mer.

Vädrets makter var med fotoklubben, behagligt ljust och varmt.

Inte behöver man åka utomlands för att få upplevelser, det duger gott att njuta av platser hemmavé!

Maj Arvidsson

Eva och Bengt Hvarfner guidade sällskapet i naturskön och kulturhistorisk bygd.

Bild: Daniel Lindström

Vattenfallet är sagolikt vackert.

Bild: Daniel Lindström

15 medlemmar i fotoklubben deltog.

Bild: Maj Arvidsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan