Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Varje varelse ett guds ord

Den 4:e oktober på Djurens dag kommer flera svenska kyrkliga församlingar hålla gudstjänst för våra djur.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Helene Skoglund

Annons

”Våra” djur syftar antagligen inte på de djurarter vars lott i livet är att ”tjäna” oss människor med sina kroppar inom forskning, underhållning, matproduktion, modebranschen och så vidare. Mellan raderna förstår vi nämligen att ”våra” djur, som många anser vara familjemedlemmar, innefattar typiska ”husdjur” arter såsom hund, katt, och kanin.

De kyrkliga samfunden är väl inbegripna i att denna temadag handlar inte bara om djurskydd utan även om djurrätt. Åtminstone skriver de ut vad dagens gudstjänst uppmärksammar. En församling kommer bland annat be för våra djur och efteråt ska det grillas köttkorv samt en växtbaserad variant. Den vetskapen gör saken än mer makabert: Varför inte just på denna speciella dag skippa den animaliska korven när en korv utan kroppsdelar från djur ändå kommer finnas på plats?

Annons

Annons

Vad hände med du skall icke döda? Varför så dubbla budskap: Värna & välsigna djuren och i nästa andetag äta upp dem! Hur går det att tjäna Gud när vi slaktar Guds skapade varelser… Vi ska inte bygga vår lycka på andras olycka. Det enda rätta för Svenska Kyrkan och dess församlingar är att övergå helt till växtbaserad mat inom kyrkliga sammanhang. Ty varje varelse är ett Guds ord eller hur det nu är med detta inom kyrkans sfär.

Johanna Månsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan