De två lägenhetshusen ligger på Kyrkvägen 2 och Gunnarsbovägen 5 i Mullsjö. Fasaden ser aningen sliten ut men det är inne i husen som själva problemet finns. 2011 gjordes en mätning av radonhalten i husen, mätningen visade att vissa av lägenheterna hade för höga värden. Mullsjö Bostäder som äger husen satte då in åtgärder för att förbättra ventilationen.

— De åtgärder vi satte in brukar lösa problemet, säger Matias Benér vd på Mullsjö Bostäder.

Inga garantier

När en ny mätning gjordes 2015 visade det sig att radonhalterna fortfarande låg över gränsvärdet i vissa lägenheter. Samtidigt hade den förbättrade ventilationen orsakat en hög energiförbrukning.

— Vi kan ju installera ett nytt fläktsystem och tilläggsisolera men det finns inga garantier att vi blir av med radonet, säger Matias Benér.

— Vår lösning är att riva det och ersätta med nya hus, säger han.

Måste bygga först

Annons

Därför har Mullsjö Bostäder bestämt sig för att prioritera bygget av 36 lägenheter på Sagers väg, dit hyresgästerna på Kyrkvägen och Gunnarsbovägen får förtur.

— Vi får bygga först och riva sedan, vi vill inte ställa folk på gatan, säger Matias Benér.

En bygglovsansökan har skickats in för de nya bostäderna på Sagers väg, Matias Benér hoppas att bygget ska komma igång i oktober och förhoppningsvis står klart om tio till elva månader. Beslutet fattades i torsdags, därför är det inte säkert att alla hyresgäster har nåtts av informationen ännu.

— Nu när vi vet att vi ska bygga kommer vi att gå ut med mer information, säger Matias Benér.

Hyresgästerna som flyttar till Sagers väg riskerar en högre hyra eftersom att de flyttar till ett nybyggt hus.

— Det blir naturligtvis förändringar men det finns möjlighet till bostadstillägg och bostadsbidrag, säger Matias Benér.