Sveriges television ger filmen 4 av 5 i betyg.

"Filmskaparna har kort sagt lyckats med det sällan sedda konststycket att göra en biopic som står på egna ben, utan sin verklighetsbas. Och som dessutom faktiskt övertygar om att tennis kan gälla liv och död" skriver SVT kultur.

Sverrir Gudnason, som spelar Björn Borg, beskrivs ha en begåvning i konsten att stirra livfullt uttryckslöst "ger nytt liv åt den gamla parollen att ögonen är själens spegel. Hans bligande antyder ett intellektuellt djup som man väl aldrig (sorry, Björn) riktig har förknippat med vår tennisikon".

Även Expressen ger filmen betyget 4, i deras fall getingar.

"Där bor en tomhet och ett vemod i ”Borg” som letar sig in i kroppen" skricer Shia LeBeouf.

"Björn Borg (Gudnason) och John McEnroe (LaBeouf) framstår närmast som två jediriddare som möts i en kamp av galaktiska proportioner, med kraften fokuserad till en enda punkt i universum – bollen" skriver recensenten som är översvallande i sin beskrivning.

"Det är tennisen som en metafor för en tillvaro vi släpar oss genom ”en boll i taget”. ”Vi kan väl göra vad vi vill.” säger Borg mot slutet till den högst skeptiska flickvännen Mariana. Att han faktiskt gjorde det, och la av ett år senare, inger ur det perspektivet faktiskt ett slags lyckligt hopp om livet.

Björn Borg borde vara stolt".

Göteborgsposten ger fyra av fem fyrar för filmen. "Trovärdigt om osäker och gnällig tennislegendar" skriver Mats Johnson.

"Det är Shia LaBeouf som spelar McEnroe och det gör han helt okej. Det är inte LeBoeufs utan manusets fel att vi ges en psykologiskt förenklad (stränga föräldrar) bild av varför den här killen blev en tennisrebell. Filmens trumfkort är i stället Sverrir Gudnason i huvudrollen".

Tre eller fem

Fansajten Moviezine sänker betyget till 3 av 5, med motiveringen "filmen om Björn Borg är snygg, intressant och välspelad, men den lyckas inte beröra på djupet".

Annons

"I början av filmen kan vi läsa att den är ”inspirerad av verkliga händelser” och med tanke på hur slipat manuset känns har Ronnie Sandahl förmodligen tagit sig en och annan frihet för att få till en Hollywoodmässig dramaturgi. Samtidigt kan jag inte låta bli att känna att resultatet är lite väl förutsägbart. Filmen är precis vad man tror att den ska vara och den tar inga som helst risker. Den kommer inte att göra någon besviken, men för min del lyckas den inte heller gripa tag och beröra på djupet" skriver Henrik Skapare.

"En alldeles omtumlande bra film" skriver nwt.se:s Lasse Anrell.

"Jag är ingen filmkritiker - Gud förbjude - men hade jag varit det skulle jag skrivit att ”Borg” är värld högsta betyg; fem raka smashar.

Enda dubbelfelet är väl att Borgs och McEnroes skådisar är alldeles för gamla. Typ 38. Verklighetens Borg&McEnroe var ju högst 24".

Borg ger fyra

Huvudrollsinnehavarna då? Jodå, både Björn Borg och John McEnroe har uttalat sig.

Redan förra året uttryckte McEnroe kritik mot produktionsteamets beslut att inte kontakta vare sig honom eller Björn Borg under arbetet med filmen.

– Jag vet inte om de planerar att göra hela filmen utan att fråga mig och Björn. Jag har inte fått se något och de har redan börjat göra den, sade han till Vanity Fair.

I ett mejl till Dagens Nyheter ger Björn Borg betyget fyra på en femgradig skala.

Han skriver bland annat att han inte känner inte igen sig i det dystra och tungsinta porträttet av honom som skådespelaren Sverrir Gudnason gör.

– Jag var inåtvänd och fokuserad. Det var jag tvungen att vara, kommenterar Björn Borg saken med.

Det var först i ett senare skede av inspelningen som han och regissören Janus Metz inledde en dialog. Han var med andra ord inte involverad från början.

– Då hade kanske fler anekdoter från John McEnroes och min tid tillsammans kommit fram. Det finns mycket som inte är berättat, skriver han till DN.