På måndagen sändes Kalla Fakta-programmet där SD-politikern Hanna Wigh berättar om att hon utsatts för sexuella övergrepp av en partikollega. Hon menar också att hon har berättat om händelsen för ledningen men blivit nedtystad.

Läs även: Wigh blir politisk vilde

Chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning med anledning av medieuppgifterna. En polisanmälan om sexuellt ofredande har inkommit från partistyrelsen.

Annons

– Efter att ha hört vad kvinnan har sagt i media gör jag bedömningen att det finns anledning att anta att ett sexualbrott är begånget. Jag har därför inlett en förundersökning, säger Maria Sterup.

Misstankarna riktas mot en riksdagsledamot, och därför handläggs ärendet på Särskilda åklagarkammaren. Ledamoten meddelade på tisdagen att han tar time out.

– Nu kommer jag att vidta utredningsåtgärder för att säkra bevisningen i målet. Vi behöver komma i kontakt med målsäganden för att kunna erbjuda henne stöd i form av ett målsägandebiträde, säger Maria Sterup i ett pressmeddelande.

Några upplysningar om vem misstankarna riktas mot eller vilka utredningsåtgärder som kan bli aktuella kan åklagaren i detta tidiga skede inte ge.

Läs även: Jimmie Åkesson om ärendet