De föräldrar och barn som valde att besöka föreställningen Conzerto på biblioteket i lördags drog en riktig vinstlott. Clownen Raimondo gör allt det en clown förväntas göra. Han snubblar, tappar, ramlar och fumlar i största allmänhet. Han är glad, ledsen, arg och fundersam och barnen bara älskar det.

Raimondo ska ha en violinkonsert men det hinner hända mycket saker innan han får ljud i felan. Raimondo kommunicerar inte med ord, möjligtvis läten. Den lilla ettåringen i publiken som i ibland säger "äää" svara han med samma ljud men annars är det hans underbara mimik och gester som får barnen att engagera sig i det som händer på scenen.

Annons

De ropar engagerat "nääää" eller "fel håll" eller "du måste vända på den " när Raimondo tror att munspelet är en cigarr, eller när han inte hittar sitt virkgarn eller när han inte vet hur han ska sätta den lilla miniviolinen under hakan.

Och när han väl har fått den på plats, ja, då har han förstås slarvat bort stråken.

Kontakten med publiken blir allt frimodigare och de lite äldre och modigare barnen får komma upp på scenen och visa Raimondo hur flaskan ska öppnas. Ingen kan se så nöjd ut som Raimondo när saker och ting äntligen går hans väg.

Det är en konst fånga uppmärksamheten hos små barn från ett år och upp till lågstadiet i 45 minuter. Men Raimondo lyckas och han lyckas också charma oss vuxna med sin härliga humor.

När han väl får ordning på notställ, noter och vet hur felan ska hållas då får han äntligen ljud i instrumentet. Det gnisslar och skevar, ja det låter för hemskt. Men Raimondo är lycklig och publiken är ännu lyckligare och river av en lång varm applåd.