Självgodheten lyser i debattinlägget från majoriteten i styrelsen för Skas.

Ni har haft snart fyra år på er att göra något åt kompetensförsörjningen, rekryteringen av personal, effektivisera vårdformer, öka antalet vårdplatser m.m. vid Skas. Det här känner vi igen sedan tidigare. Ingenting nytt under stjärnhimmeln och det här arbetar sjukhusledningen redan med.

Det är en ekonomi i balans som står i fokus - inte patienterna - i det blågröna styret i Västra Götalandsregionen. I år ska 75 miljoner tas igen i år för att uppnå detta. "Bromsklossarna" kan inte redovisa några åtgärder som ger en sådan effekt på helåret 2018.

Majoriteten förhäver sig samtidigt över att 88 procent av patienterna når vårdgarantin för ett första läkarbesök. För bara fyra år sedan var det 94 procent, och tidigare ännu högre.

Majoritetens problem är att patienterna inte blir friska eller får sina besvär lösta vid ett första läkarbesök. Sedan 2014 har antalet patienter som väntat länge - mer än 3 månader - på behandling/operation fördubblats.

I regionen handlar det om var tredje patient.

Vid Skas är det drygt 29 % som ser att vårdgarantin inte fungerar för dem. För fyra år sedan var andelen 7 procent. Då nådde Skas 93 procent av patienterna inom vårdgarantin. Enligt de senaste uppgifterna har måluppfyllelsen sjunkit till 71 procent.

Varför blir det så här när moderaterna och tre andraborgerliga partier får bestämma och styra?

Annons

S – gruppen Skaraborgs Sjukhus styrelse

Johan Ask

Maria Radivoj

Christer Ahlén

Lena Olofsdotter Jenemark