Allt hänger på dieseln - Västgöta Bladet
Västgöta-Bladet

Annons

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Här är de dyraste husen i Tidaholm – se hela listan

Priserna på bostäder har stigit i Tidaholm under flera år.
Tidaholms mäklare tror att priserna kommer fortsätta uppåt även 2019
– Tidaholm är en stabil marknad, säger Anna-Lena Nyström, Svensk Fastighetsförmedling.

Mysteriet med den förarlösa bilen

En personbil väckte visst huvudbry bland medtrafikanter på fredagseftermiddagen. Den var nämligen förarlös.

Här startar storbranden – se vittnesbilden och dramatiska filmen när hela huset står i lågor

Här är vittnesbilden som visar var branden startade i Södra Ryd.
Enligt räddningstjänsten startade branden i en lägenhet för att därefter gå vidare ut genom fönstret och upp i taket på byggnaden.

Bengt vill bevara orden från sin hembygd

Slinner, bala, katig och fles.
Bengt Pettersson, med rötter i Velinga, har samlat ett stort antal uttryck, anekdoter och dialektala ord och publicerar nu skriften Hökensåsord.
– Jag tycker att det är viktigt att bevara vår historia, säger han.

Närhälsan renoveras för 17 miljoner

Närhälsan byggs om och renoveras invändigt för 17 miljoner kronor. Arbetet påbörjas omgående och beräknas vara klart vår/sommar 2020.
– Det blir ett lyft, renoveringsbehovet är stort, säger vårdcentralschefen Åsa Ålebring.

De här djuren har gäckat mig genom åren

Idag är det 41 år sedan jag tog körkortet i snöyra å elände. Jag fick den sure inspektören men dagen till ära hade han med en snubbe som skulle bli inspektör och som var nervösare än jag.

TIHF får bidrag till jubileumsskrift

Tidaholms Idrottshistoriska Förening håller på att ta fram en jubileumsskrift.
Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att stötta projektet ekonomiskt.

”Vården skriker efter oss och då gör man så här?”

In i det sista var det ovisst om en grupp sjuksköterskestudenter skulle få slutföra sin sista termin vid Högskolan i Skövde.
– Vården skriker efter sjuksköterskor och sedan gör man så här mot oss, säger en av studenterna.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan