Västgöta-Bladet

Annons

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Stenmuren vid Bruksvilleparken har snyggats till

Stenmuren vid parkeringen utmed Smedjegatan har snyggats till efter att läsare kritiserat murens skick och hur mycket ogräs som växer längs muren.
– All cred ska gå till personalen på park/gata som tog tag i saken, säger Karin Steen, chef för renhållning och VA inom samhällsbyggnadsförvaltningen.

Fordonsexpert om framtidens bilar: ”Tekniken är överlägsen”

Debatten kring självkörande bilar, som nu också testkörs på svenska vägar, har vuxit sig starkare under de senaste åren. Fordonsexperten Mikael Wickelgren tror att juridiken sätter stopp för helt autonoma bilar i trafiken under de närmaste tio åren.

Elin drabbades av mördarbakterier och riskerade att dö: ”Nu är jag hungrig på livet”

Att amputera fingrarna var värre än benen. Elin Rantatalo har gått sitt livs tuffaste match men fick behålla livet. Nu vill hon peppa andra.
- Nästa sommar kommer jag att gå ut med hunden.

Kulturchefen i Eksjö: "Vi är kulturhuvudstad i vår region"

Kommunen har många etablerade kulturevenemang och en trogen publik som kommer i vått och torrt.
– Eksjö är en kultur- och arrangemangskommun. Det händer otroligt mycket inom kulturen. Jag skulle till och med hävda att vi är kulturhuvudstad i vår region, säger kulturchef Thomas Hanzén.

Gammalt hantverk på Storegården

Luffarslöjd, linberedning, tipspromenad och äppelpaj. Storegårdens besökare blev inte besvikna på lördagseftermiddagen i Suntak som till skillnad från föregående veckor bjöd på sol.

Travfesten på Axevalla - ”Det bästa är gemenskapen”

Solen gassar och på campingen som ligger intill travbanan är det fullt med husvagnar och tält. 30 000 människor besöker Axevallas stora folkfest under StoChampionatshelgen.

Vänskapen mellan Tidaholm och Tukums står sig stark

Tidaholm och Tukums har varit vänorter sedan 1990-talet och fortfarande håller de båda kommunerna kontakten, nu senast genom att fullmäktiges ordförande Erik Ezelius gästade en traditionsenlig sommarfestival.

Sommarens hetaste boktips för lata dagar i hängmattan

Varma långa dagar, kall glass och semestertider. Nu finns det äntligen tid över för att bara slappa i solskenet och njuta av en riktigt bra bok. Här kommer tio boktips som en guide genom litteraturens djungel.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan