Västgöta-Bladet

Annons

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Strid Svensson styr stallet: "För vår del är det mest business"

Nils Strid Svensson är en kille utan fritid.
Som egenföretagare, tävlingsryttare och tränare är det inget han heller har något behov av.
Möt 21-åringen i en lång intervju. Om hästintressets uppkomst, tjejdominansen inom branschen och den del utav sporten som för honom är den viktigaste.
– Det är ju väldigt lotteri och går väldigt mycket upp och ner. Men det är lite spännande när man väl är inne i det, säger han.

Musikkåren näst bäst i Sverige

Svenskt mästerskap för blåsorkestrar gick av stapeln i Crusellhallen i Linköping och givetvis var Vulcans musikkår där och tävlade.

Storskalig PCB-sanering på sjukhuset

Saneringen av PCB går vidare på Skaraborgs sjukhus Skövde, men utan att entrédelen byggs om som det var tänkt.
Regionen satsar även på hästskolan i Axvall med nya skolbyggnader.

Fröjereds juniorer vidare i SM

Fröjereds IF:s juniorer pallade för trycket och tog sig vidare från helgens SM-kval, som avgjordes hemma i Sparbankshallen.

Nattundersköterskor om nya schemat: "Ett steg bakåt i utvecklingen"

Kommunen har gjort om schemat för de anställda inom vård och omsorg för att skapa fler heltider.
– För oss är det ett steg bakåt i utvecklingen. Vi känner oss ganska överkörda i det här, säger Emma Ed, som representerar nattundersköterskorna.

Superhjältar hjälpte unga spara pengar

Spardagen på Tidaholms Sparbank är populärt hos såväl gammal som ung.
I år var det superhjältetema.
– Barnen fick till uppgift att hitta tre nycklar för att komma åt superfikat, säger privatmarknadschefen Gunilla Karlsson.

Insändare: Jag ångrar att jag inte sökte till Skövde istället

Då gör Ostmässan i Skara comeback: "Bestämt oss för att gasa"

Nyheten att Ostmässan i Skara gör comeback fick Skaraborna att jubla. Nu är ett preliminärt datum satt och Stekosterian är den första ostproducenten som har anslutit sig.
– I värsta fall blir det Stekosterians ostmässa, så det blir garanterat ost, skämtar Filip Larsson på Stekosterian, som är övertygad om att med den positiva respons som den nya Ostmässan fått hittills att det lär bli en stor mässa.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan