Gymnasiearbetet är obligatoriskt för eleverna som går det tredje året. Eleverna har stor frihet att bestämma vad det ska handla om. När det gäller Idas och Alvas val var det Ida som kom med idén.

– Jag visste tidigt att det här var något jag ville göra, säger Ida.

– Själv hade jag ingen egen plan från början, men sen började vi prata om det här och bestämde oss för att göra det ihop, konstaterar Alva.

Att konserten görs till förmån för just Hjärnfonden förklarar de med att det är en organisation som gör ett viktigt arbete.

– Pengarna kommer att gå till forskning kring autism, adhd, bipolaritet, ätstörningar, depressioner och alzheimers. Det är ämnen som ligger oss båda nära och problem som många brottas med, säger Alva.

– Med konserten vill vi också starta en diskussion och öka förståelsen kring bland annat psykisk ohälsa. Det är många som lever med detta men fortfarande tycks det vara svårt att tala om, fyller Ida i.

Arbetet med konserten har pågått sedan i höstas. Fram har vuxit en föreställning med 15 olika musikakter av skiftande karaktär.

– Det blir allt från jazz och hip hop till rock och ballader. Det finns något för alla smaker. Dessutom blir det dansnummer i anslutning till en del av musikstyckena, berättar Alva.

– Sen kommer vi även att läsa olika texter som vi fått från människor som har egna erfarenheter av den här typen av problem. Det blir en föreställning med många uttryck, säger Ida.

Annons

Ett 30-tal musiker och dansare är engagerade i konserten. Musikerna är i första hand nuvarande och tidigare elever på musikprogrammet, men även en del folk från kyrkan. Dansarna i sin tur kommer från Heléns dansskola i Skövde.

Till konserten har man skrivit en ny låt, medan resten är redan existerande stycken, som fått nya arrangemang av Alva specifikt för det här tillfället.

Just nu är man inne i ett intensivt skede med repetitioner varje dag efter skolan.

– Vi började repa lite före jul, men från terminsstarten har det blivit riktigt intensivt med ett par timmars övning efter skolan slutat.

– Vi är otroligt tacksamma för att det är så många som vill ställa upp. De lägger ner jättemycket tid på det här helt gratis, bara för att de vill hjälpa till, säger Ida.

Klart är också att Ida och Alva själva jobbar intensivt med projektet. Innan de började blev de förvarnade om att det skulle krävas en stor insats, men med facit i hand konstaterar de att de inte förstod att det skulle vara riktigt så komplicerat.

– Det har varit och är en blandning mellan extas och rädsla, gråt svett och tårar. Men vi brinner för det och då är det roligt, säger Alva och Ida med en mun.