Jag har analyserat och kommenterat hennes tio punkter.

1. Vakumexploatering (utnyttjande av samhällsproblem för egen vinning)

Jämför SD:s exploatering av integrationen och invandringen, Trumps exploatering av brist på arbete i delar av USA eller Hitlers exploatering av sociala och ekonomiska problem i slutet av Weimarrepubliken.

2. Det är bara vi och våra ledare som ”förstår”

I SD:s reklambroschyr: Förändring på riktigt. ”Sverigedemokraterna är idag det enda partiet som på riktigt kan skapa en annan utveckling för Sverige”. Detta följs med: ”Vi är det enda oppositionspartiet i riksdagen. Vi är de enda som tänker efter före och inte reagerar först när krisen är ett faktum. Vi är de enda som står för en förändring, på riktigt”.

3. Profan evangelism

I SD-Kuriren skriver ”översteprästen” Jimmie i ledaren: ”Vi har en poliskår som går på knäna, en sjukvård i kris och en skola som lämnar mycket kvar att önska”. Vidare säger han ”Vi har en välfärd med enorma brister inom både sjukvård och äldrevård”. Detta säger han om kanske världens mest civiliserade land och ett land som är ”outstanding” på de flesta samhällsområden och dessutom har en budget i balans.

Annons

Vem är egentligen Jimmie ”präst” för, det moderna folkhemmet eller något annat?

4 och 5. Doktor Jekyll och Mr Hyde

Bodil Jönsson har formulerat det på ett utmärkt sätt så att det är lätt att förstå och tillämpa på skeenden: ”Inledningsvis visar fascismen ett medkännande och vädjar till känslor utifrån ett förlorat krig, en utbredd arbetslöshet, upplevda förödmjukelser för egen del eller nationen”.

Under punkt 5 (Mr Hyde) skriver hon: ”Senare förvandlar sig de fascistiska ledarna till omnipotenta despoter. Den starke ledaren och hans närmaste krets tar sig rätten att veta bäst i alla lägen och att agera med hot och våld under total hänsynslöshet”. I SD-Kuriren visas medkännande med äldre som utsatts för brott, pensionärer som inte har en värdig pension, äldre som inte har råd med tandvård, pensionärer som måste jobba efter 65, handikappade som inte kan delta fullt ut i samhället. SD-Kuriren skickas ut till alla svenska medborgare över 66 år eftersom de är en prioriterad grupp av SD. Som tur är har Mr Hyde ännu inte haft möjlighet att visa sig i SD.

6. Hets

Fascismen hetsar och ställer grupper mot varandra. I SD-Kuriren är det pensionärer som ställs mot 9 000 afghanska män/pojkar.

7. Hjärtstopp

Hjärtstopp är motsatsen till Fredrik Reinfeldts uttryck från 2014: ”Öppna era hjärtan”. SD framför påståenden som liknar hjärtstopp kontinuerligt. Vid passande tillfällen, för att det inte skall bli alltför stötande, föreslår de stöd i flyktings hemland eller i dess närhet, utan att ange förslag på detaljer.

8. Attack mot fria medier

För mindre än en vecka sedan sa Jimmie Åkesson: ”P3 är en skitkanal och skulle läggas ned, om jag vore ansvarig”. Vidare säger han ”att kanalen är vänsterliberal smörja”. I samma sändning framgår också att ordet demokrati för honom har en helt annan innebörd än den gängse i Sverige. Han svarar nämligen inte på frågan vem han föredrar, Rysslands Putin eller Frankrikes president Macron.

9. Kaosgenerator.

”Fascismen underminerar det existentiellt viktigaste bandet mellan oss människor”. I SD:s principprogram står det att SD skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet i den svenska nationen. En same, som ser sig till 75 % same och säger han eller hon tillhör den svenska nationen ”beter sig oerhört respektlöst” mot dem med ren svensk identitet enligt SD. Vad blir nästa steg?

10. Maktövertagande genom andra

Fascismen kommer ofta först till makten genom ”allmänna” val. Sedan genom att i en följd avrelativt små steg inskränka grundläggande demokratiska rättigheter och förändra statens styrande lagar. Jämför Mussolini, Hitler, Erdogan, Orban, Trump med flera.

Professor Per Ödling menar att vi har två mandatperioder på oss att bevara demokratin, sedan blir det som i Polen och Ungern.

Företagare i Tidaholm sedan 1948

Val