Rudbecksgymnasiet har legat i framkant i många år avseende Ung Företagsamhet. Många priser har hamnat i Tidaholm när årets bästa i olika kategorier utsetts.

Just nu finns tre UF-företag igång på Vulcanön och deras första säljtillfälle var under öppet hus.

Stay Organized UF - består av Beatrice Lillerskog, Jesper Vulevity, Lisa Gustafsson, Emil Rydholm och Thanakorn Suksai.

Företaget har tagit fram en produkt som hjälper folk hålla ordning på sladdar och hushållsprodukter. Sladdhållaren kan fästas på allt från brödrost till kakelvägg.

Annons

— Vår produkt består av en sugpropp och läderrem. Det var Lisas idé. Hon får ställa in brödrosten efter sin bror därhemma och då hänger ofta sladden i vägen, säger Beatrice Lillerskog.

Concrete Lights UF - består av Jasmin Akbarzadeh Farsad, Rebecka Lindholm, Robert Sjöstedt, Olivia Elamson och Johan Eriksson.

UF-företaget har tagit fram ljusstakar i olika form gjutna i betong.

— Vi funderade länge och väl, bollade idéer och fastnade sedan för betongljusstakar. En idé som vi fick av Olivias mamma som håller på med detta, berättar Jasmin Akbarzadeh Farsad.

God respons

Företaget har ar fått bra respons på sin produkt.

— Kunderna trodde inte vi gjort ljusstakarna själva så det är ju ett bra betyg.

Light Moment UF - består av Olivia Stadig, Emma Steen, Julia Thunander och Erika Blomqvist.

De har genom att avlägsna botten på vinflaskor skapat speciella ljuslyktor.

— Vi hittade en modell på Internet som vi sedan utvecklat till vår egen. Det tog tid innan vi hittade ett bra sätt att avlägsna botten på flaskorna, säger Olivia Stadig.

De använder en vinkelslip med diamantklinga.

Syftet med UF-företagen är att ungdomarna ska lära sig starta upp, driva och avveckla ett företag och allt vad det innebär. På julmarken kommer de att finnas på Torggatan och sälja sina produkter.