26-åringen döms av Skaraborgs tingsrätt för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel. Pojken har utsatts för kraftigt, trubbigt våld mot huvudet och kroppen.

Treåringen kom in till Skaraborgs sjukhus med svåra skador i oktober förra året. Skadorna var så allvarliga att pojkens liv inte gick att rädda.

Dog av hjärnblödning

Rättsläkaren konstaterade också att pojken dött av den hjärnblödning han fått och att han sammanlagt haft ett 60-tal blånader och andra skador på kroppen. Bland annat en bula i pannan, en skada på käken, skrubbsår på knän och armar, ett blödande sår i munnen och märken på baken. Vissa av skadorna har också skett med mycket kraft och en möjlig teori är att 26-åringen hållit pojken i fötterna och sedan slungat honom eller kastat barnet så att huvudskadan uppkommit.

Men det går alltså inte att säga säkert, även om analysen av vissa blodstänkt talar för ett sådant scenario.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm ansåg under slutpläderingarna att 26-åringen skulle dömas till tio års fängelse. Detta för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel av en treårig pojke, samt grov misshandel av hans ettårige bror.

Livstid

Föräldrarnas advokater ville gå ännu längre och yrkade på att den misstänkte skulle fällas för mord. Tore Brandtler, ett av familjens juridiska ombud, pekade också på ett livstidsstraff.

Annons

26-åringens försvarsadvokat Fredrik Kron menade att det inte fanns något i den åtalades berättelse som motsades av utredningen.

Han hävdade att mannen var oskyldig och därför skulle släppas, något som tingsrätten inte accepterade.

Nu kom utslaget: Åtta års fängelse, samt ett skadestånd till pojkarnas mamma på 60 000 kronor och 74 355 kronor till deras biologiske pappa.

Relaterat: Därför blev det ingen morddom
Relaterat: Misstänkt hörd i rätten om treårings död: ”Jag förstod inte att det var så allvarligt”
Relaterat: Många vittnen gav samma bild - pojken förändrades hemma
Relaterat: Treåring visade skadorna på förskolan – men ingen anmälan gjordes
Relaterat: Misstänkt pressades om ettåringens brutna ben: ”Han trillade i trappan”
Relaterat: ”Vi ser över våra rutiner”
Relaterat: 3-åringens död: Mannen riskerar tio års fängelse för grovt vållande till annans död