Olof G Hedengren är bondsonen som kanske något oväntat skulle bli bankir och jobba med de flesta tungviktarna inom svensk industri och finans.

Profilen: Olof G Hedengren

Aktuell: Med nya boken ”Bibeln - en sagolik berättelse”.

Bor: I villa i Dunkehalla i Jönkö..

Profilen: Olof G Hedengren

Aktuell: Med nya boken ”Bibeln - en sagolik berättelse”.

Bor: I villa i Dunkehalla i Jönköping. Tidigare på släktgården vid Alvasjön mellan Habo och Tidaholm.

Familj: Fru Agneta, sex barn i två giften, ett barnbarn.

Intressen: Jakt, golf och läsning.

Läser: Ständigt. Just nu Hemingway inför en planerad bok om författaren och storviltjägaren.

Ser på tv: Nästan aldrig. Jo, golf.

Motto: Den viktigaste dygden är mod. Har du inte mod så kan du heller inte ha några andra dygder.

 

Personregistret i hans memoarer ”Den ofrivillige bankiren” rymmer över sju sidor kända namn ur storfinansen, bland andra Jan Stenbeck och Anders Wall som han länge jobbade ihop med. Men boken handlar också om kändisar som Leif GW Persson, Carl-Jan Granqvist och Jan Guillou, den senare knappast beskriven i några smickrande ordalag. Udda personligheter som Harry Schein, som en tid för övrigt satt i Olof Hedengrens bankstyrelse, finns också med, beskriven som en prinsessa på ärten.

– Under ett helt arbetsliv i finansvärlden hinner man möta många människor, skriver Olof Hedengren i memoarerna. Några har rest sig över mängden, imponerat och inspirerat. Några få har väckt avsmak och några hat, medan jag har älskat andra.

Vi anar en ibland något pessimistisk bild av människor i ansvarstyngda positioner. Olof Hedengren konstaterar att starka manliga män inte sällan är sköra och hämmade inombords och att viljan att vinna fördelar, eller framstå som bättre än man är, ofta sker till priset av feghet, svek och ohederlighet.

 

Han kan se tillbaka på ett antal guldår, men i finansvärlden kan det ändra sig snabbt. Från en dag till en annan kan man ha tappat kontrollen. Det var vad som hände Olof G Hedengren 2009.

– Jag var väl lite övermodig, så som man gärna blir när det går bra, säger han.

Efter konkursen drabbades han av tungmod och svåra skuldkänslor. Det berättar han om i de mycket öppenhjärtiga och mycket läsvärda memoarerna. I princip satt han nu på bar backe. Förmögenhet, bunden i aktier, var borta.

Annons

Från ett bankliv som slutade i kaos sitter han nu, med mycket överskottsenergi, oväntat nog i en villa i Jönköping.

– Vi flyttade från Geneve till min fru Agnetas släktgård i Västgötaskogarna. För barnen, som nu skulle gå i skola i Habo, blev det en enorm kontrast mot den schweiziska privatskolan med höga krav och hård disciplin. Men Alvasjö vid Alvasjön är en underbar plats. Hit kom en gång Agnetas farfars farfar Hans Henrik von Essen och här byggde släkten upp ett helt litet samhälle. Hans Henrik von Essen tog så småningom initiativet till det som skulle bli tändsticksindustrin Vulcan.

– Under de goda åren renoverade och återställde vi Alvasjö. Huset var vårt sommarställe, nu blev det åretruntbostad. Bland annat de hårda vintrarna med långa resvägar för barnen gjorde att vi tog det svåra beslutet att sälja. Det var ett trauma, men nu trivs vi väldigt bra i vårt sekelskifteshus i Dunkehalla. Det var en sinkadus att vi hamnade här.

 

Olof G Hedengren är numera en ganska anonym person och i Jönköping är det inte många som känner till att här bor en känd före detta finansman.

Han beskriver sig som ganska aggressiv inombords. Han har ett stort frihetsbehov och låter sig inte hunsas. En av de böcker han har skrivit är samhällskritisk och tar bland annat upp det åsiktsförtryck som Olof Hedengren anser att vi har i Sverige.

– Man får helt enkelt inte ha en åsikt som skiljer sig från normen.

Han tror på Gud och skriver i memoarerna att han försöker undvika djävulens krafter. Han kan känna en bävan inför döden och förgängelsen. Som barn hade han en viss böjelse för prästyrket och brukade hålla små predikningar när folk kom på besök.

Och nu har alltså hans senaste bok ”Bibeln - en sagolik berättelse” kommit.

– Många, särskilt ungdomar, avfärdar i dag Bibeln, säger han.

– Den är för svår att läsa och det är svårt att få ett sammanhang. Min ambition har varit att göra bibelhistorierna mer läsvänliga, samtidigt som jag vill blottlägga den röda tråden. Om man lyckas få tag i den så blir läsningen av Bibeln till en hisnande och lärorik resa.

 

Skrivit har Olof Hedengren alltid gjort. Han har förutom många debattartiklar i Svenska Dagbladet också skrivit noveller, dikter, memoarerna och romanen ”Alexander” som handlar om yuppietiden – och där han själv var en av yuppierna.

Nu ligger framför honom, på det skrivbord han har med sig från sin tid som bankir, en trave romaner av Ernest Hemingway och ett par böcker om Winston Churchill. Olof G Hedengrens nästa stora projekt blir att skriva böcker om just dessa två. Den förstnämnde beskriver han som ”en förskräcklig person”, den andre är, även om han naturligtvis hade brister han också, den offentliga person han beundrar allra mest.