Beatrice Andersson 31 år, och tvåbarnsmamma från Tidan, berättar om sin morfar som då och då fick så kallade TIA-attacker, som gjorde honom förvirrad och lynnig.

– Han kunde bli totalt ursinnig på andra trafikanter.

Hon minns när hon var 16 år och åkte med sin morfar. När en bakomvarande bilist ville köra om blev han totalt vansinnig.

– Han satte plattan i bott, skrek och pekade finger åt föraren och gasade på så han låg jämsides i nästan 150 kilometer i timmen. När föraren försökte sakta ner för att lägga sig bakom morfar sänkte han hastigheten så han inte kunde komma in bakom oss.

– När vi sedan fick möte, skrek jag åt honom att sluta. Då gav han sig. Men han tyckte dock att han gjort rätt som lärt killen en läxa "Man ska inte köra om äldre! Man ska visa respekt mot oss!"

Beatrice berättade naturligtvis allt för sina föräldrar och bara ett par månader senare var morfar utan bil.

– Idag har jag själv körkort sen några år tillbaka och har sett alltför många som varken vrider på huvudet när de kör eller vinglar över på fel sida vägen. Jag har fått tvärnita när de bara kört rakt ut framför mig i rondeller eller korsningar där de ska lämna företräde, säger Beatrice Andersson.

Hon tycker som majoriteten av svenskarna att äldre förare borde behöva förnya sitt körkort efter att de fyllt 75. Störst stöd får frågan bland de yngre. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If har beställt.

Annons

Enligt opinions- och marknadsundersökningsföretaget Yougov svarade 57 procent av deltagarna "ja" på frågan "tycker du att man borde behöva förnya sitt körkort efter att man fyllt 75?".

68 procent av deltagarna mellan 18–34 år tyckte att det var en bra idé.

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är förare i åldern 18–19 år som har den absolut högsta olycksrisken, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

Beatrice Andersson tycker absolut att det är en bra idé att låta äldre förare förnya sitt körkort.

– Det händer mycket med bland annat syn och reaktionsförmåga, som försämras ju äldre man blir. Är man för försiktig när man kör skapar det irritation i trafiken som kan leda till farliga omkörningar. Samtidigt är äldre förare mer erfarna och gör andra riskbedömningar än yngre.

Beatrice Andersson tycker dock att man samtidigt måste se till så äldre inte blir isolerade.

– De borde få åka gratis taxi istället.