Annons

Bengt Lindborg, som för några dagar sedan fyllde 91 år, hann mycket under sin tid i förbundsledningen. Kanske det allra finaste var att han vid förbundets 50-årsjubileum fick kronprinsessan Victoria att ställa upp som förbundets beskyddare. Han arbetade hårt på att få Platåbergens landskap på Falan att bli världsarv, medverkade till utgivningen av boken Till frågan om Svearikets vagga, liksom att förbundet varje år utser Årets hembygdsförening i Västergötland. Dessutom var han ordförande i Bjurbäcksföreningen i tio år, stödde i många år sin fru Aina som redaktör för Västgötabygden och hann även i flera fall påverka verksamheten på riksplanet.

Dessutom instiftade han utmärkelsen Västgötalejonet som i år utdelas för första gången. Det tillfaller biskop Åke Bonnier, Skara, bland annat för hans engagemang för landsbygden, men eftersom han var förhindrad att delta sker överlämnandet senare. Christina Ström, Skarstad, tilldelades årets Tengelandstipendium, bland annat för utgivandet av kulturtidningen Mimers brunn. Årets hembygdsförening är Långarerd, som bland annat arbetat med att gräva ut borgen på Loholmen i Anten där det verkligen skrivits historia.

Dagen inleddes med seminarier alternativt ett studiebesök vid Ryfors. Vid stämman förekom mest omval med ordföranden Jan-Olof Berglund i spetsen. Avslutningen blev pampig med konsert av David Muhl på Kölingareds berömda Cahmanorgel.