Annons

Ekehagens forntidsby har haft sin tredje och sista kulturkväll för året. De två föregående föreläsningarna hölls av arkeologer. Den ena handlade om Askeberga skeppssättning och den andra om utgrävningarna i Karleby.

Intendent på Ekehagens Forntidsby, Elinor Carlsson, sammanfattar kulturkvällarna.
- Det har varit fullsatt de första två kvällarna och vi har fått gott bemötande, säger Carlsson bakom bokbordet i receptionen strax innan föreläsningens start.
Att blanda vitt skilda ämnen har varit tanken från början så länge det relaterar till Skaraborgsområdet.
- Vi vill ha hit så många människor som möjligt. De andra kvällarna har dragit folk som var intresserade av arkeologi. Ikväll är det mer jägare som kommer, vilket är jätteroligt, förklarar hon.
Brindbergs pratade under sin föreläsning bland annat om vildsvinets liv i naturen, jakt och potentiella skador det orsakar markägare. Även en del historia slank med.
- Det första tecknet på vildsvinsjakt i Sverige går att se på hällristningarna i Himmelstalund i Norrköping, berättar Brindbergs.
En berömd scen på dessa hällristningar visar spjutbärande jägare som tillsammans med hundar strider mot en uppförstorad galt. Hällristningarna brukar dateras mellan 1500-500 före Kristus.

När föreläsningen var slut kom det många frågor från publiken. Intresset för kulturkvällarna har varit stort och Elinor Carlsson ser positivt på framtiden.
- Ja, vi kommer fortsätta med detta även nästa år. Kanske med lite annorlunda teman, det får vi se, avslutar hon.